AcasăEvenimentPREMIERĂ - Elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” învață despre istoria municipiului Baia...

PREMIERĂ – Elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” învață despre istoria municipiului Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheș a participat la oră și i-a îndemnat să învețe despre Școala Băimăreană de Pictură

spot_img

DISTRIBUIȚI

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș s-a întors în băncile școlii. La invitația cadrelor didactice și a conducerii Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” acesta a participat, în 24 martie, la o altfel de oră de istorie, o oră de istorie a municipiului Baia Mare. Cursul este unul opțional și se adresează elevilor de clasa a VII-a, lecțiile fiind o premieră pentru instituțiile de învățământ din municipiu.
În cadrul orelor de istorie locală elevii sunt familiarizați atât cu instituțiile emblematice care au strălucit în istoria băimăreană, cât și cu personalitățile acestui oraș. Tinerii au fost îndrumați spre o lume plină de pastel, o lume la care au dat viață marii artiști ai Școlii de Pictură Băimăreană.

ora-de-istorie

„Este o necesitate pentru că din păcate prea puține lucruri știu elevii despre istoria orașului lor. Din fericire la noi la școală lumea a fost foarte deschisă și m-a susținut în implementarea acestui proiect. Este un proiect introdus pentru clasele de-a VII-a. Fiind opțional elevii mei au posibilitatea să aleagă acest curs, deci nu este impus”, a spus Natalia Dancu, profesoară de istorie la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare.
Istoria locală se desfășoară ca și un curs opțional la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, instituția de învățământ fiind singura din Baia Mare care s-a gândit să organizeze astfel de lecții. Impresionat de acest lucru, Cătălin Cherecheș le-a lansat elevilor invitația ca în viitorul apropiat să viziteze împreună Turnul Ștefan, una dintre cele mai emblematice clădiri din Centrul Istoric al municipiului.
„Astăzi am participat la Școala Nicolae Iorga la o oră care se întâmplă doar acolo, din păcate. O oră despre istoria orașului nostru. Sunt acele cursuri opționale, dar nicăieri, la nici o școală nu se predă istoria orașului sau istoria județului nostru, iar copiii sau tinerii prea puțin știu despre trecutul nostru. Și ce să mai vorbim despre ceea ce știu sau li se spune despre România pentru că vedem că în manuale sunt trunchiate informații, vedem că lucruri care atunci când mergeam eu la școală și le consideram importante și ne impresionau și ne emoționau astăzi nu le mai găsești în manualele nici de istorie, nici de limba română. Dar noi vrem să fim în continuare un stat și o națiune și nu ne uităm în jurul nostru să vedem că încet încet nu mai suntem nici stat și nici națiune”, a spus Cătălin Cherecheș.

În cadrul orelor de istorie locală elevii au vizitat și Direcția Județeană de Arhive, instituția de unde au putut să ia contact cu cele mai importante evenimente din istoria municipiului Baia Mare.

„Mă bucur că am avut ocazia să aflăm informații despre orașul în care trăim. Toate informațiile pe care le-am primit au fost foarte interesante”, a spus o elevă.

“Încurajez școlile să adopte astfel de programe, am vorbit și cu colegii mei de la Fundația Baia Mare 2021 să organizeze colocvii și să prezinte proiectul. Voi veni cu un proiect în care să îi introducem pe toți profesorii de istorie și pe angajații de la muzee să le prezinte celor mici istoria orașului nostru, stradă cu stradă, clădire cu clădire. Și nu doar istoria îndepărtată, ci și cea recentă, a anilor 50-90”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheș.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA