Baia Mare este zilele acestea gazda Conferinței Anuală a Societății de Științe Matematice din România. Manifestarea științifică are loc în perioada 19-22 mai și la aceasta participă trei academicieni de prestigiu din țară. Alături de ei, în Baia Mare vor fi prezenți și alți 85 de profesori universitari și peste 120 de cadre didcatice de la liceu și școală generală din România. Evenimentul este unul organizat în premieră pentru această zonă a țării și se bucură de sprijinul financiar oferit de Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare.
În cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local convocată ieri, 19 mai, de către primarul interimar Istvan Ludescher, aleșii locali și-au dat acordul pentru alocarea sumei de 10.000 de lei în vederea desfășurării în bune condiții a evenimetului științific.
„Prezența în Baia Mare a acestei conferințe anuale a Societății de Științe Matematice este unul dintre evenimentele cardinale a agendei pluridisciplinare și multifuncționale atât în câmpul științific cât și în spațiul cultural pentru că este vorba despre una dintre cele mai vechi și prestigioase societăți înființate în regatul român în anul 1910, coroborând și tradiția școlilor de matematică. Noi suntem orașul care dacă dorește să se definească pe coordonate științifice care îmbracă forme universitare și academice, matematica și filologia sunt domeniile de vârf care au funcționat din începuturi, cu cele mai mari performanțe”, a spus consilierul local Teodor Ardelean.
La prestigiosul eveniment organizat în Baia Mare vor participa câteva mari personalități ale României. Aceștia vor desfășura câteva conferințe de popularizare a matematicii, accesibile tuturor.
„Mulțumesc celor care ne-au sprijinit proiectul, unul destul de dificil pentru noi. Este important să îl vedeți o dată în viață pe domnul academician Viorel Barbu, covicepreședinte al academiei. În partea de jumătate de Nord a României niciodată nu a fost organizată o manifestare științifică de o asemenea amploare în domeniul științelor exacte. La Baia Mare vin trei academicieni, peste 85 de profesori universitari și peste 120 de profesori de matematică de liceu și școală generală, la care se mai adaugă 5 sau 6 cercetători științifici de la Institutul de Matematică al Academiei din București, Institutul de Matematică al Academiei din Cluj Napoca și Institutul de Matematică al Academiei din Iași”, a spus dr. Vasile Berinde, profesor universitar.
Simona Vasiac