Unul dintre cele mai apreciate reportaje difuzate la Știrile ProTV cu ocazia Zilei Naționale a României a fost povestea familiei Negrean, originară din Țara Oașului, care servește ca model pentru toți românii împrăștiați prin lume.
Vara, uliţele satelor din Oaş sunt pline de viaţă, răsună de ţipărituri şi zongore. Nunţi, botezuri sau alte evenimente fericite adună petrecăreţii din toate colţurile Europei.
Veniţi acasă din Anglia, Franţa, Austria sau Italia se bucură de cei dragi pentru câteva zile sau săptămâni pentru ca apoi să pornească iar printre străini, acolo unde munca lor este preţuită.
La mai bine de 700 de km de Negreşti Oaş, la intrarea în Alpi, în satul Modriach, am găsit o familie care nu şi-a uitat originile. Este povestea milioanelor de români împrăştiaţi prin toată lumea.
Mihai şi Mihaela Negrean au luat calea străinătăţii imediat după 1989. Mihai a plecat primul şi timp de câteva luni a stat în lagăre de refugiaţi. Soţia a venit abia după ce soţul a primit drept de muncă.
Mihaela: „În primii ani am zis merem acâş”, dar mai aşteptăm un an după copil, până termină clasele 1-4, mai începem 5-8, mai stăm, după aia gata, n-am mai mers”.
În Modriach au ajuns din greşeală, căutând o casă de vacanţă. Au găsit castelul vânătorilor părăginit într-o comunitate ce numără 250 de suflete. Austriecii s-au adaptat însă repede cu nou veniţii, mai ales când au văzut că în doar 4 luni, cu întreagă familie, sâmbete şi duminici, pe vreme bună sau rea, au renovat casa care acum este mândria şi centrul de interes al localităţii.
Mihaela, mai ambiţioasă, s-a gândit că a muncit destul prin bucătăriile şi restaurantele austriecilor şi aşa a decis să facă un punct turistic din casă. Pension Negrea.
Din casă se aud chicoteli de copii. Sunt copiii unor refugiaţi din zone aflate în conflict. De mai bine de doi ani, familia Negrean a acceptat să găzduiască familii de imigranţi, costurile fiind acoperite de statul austriac.
De-a lungul celor doi ani, zeci de familii de refugiaţi au trecut prin Pensiunea Negrean. Negrenii au primit fără reţinere pe cei rămaşi fără case şi trecut. Ştiu că în societatea occidentală există prejudecăţi, dar trec cu uşurinţă peste ele.
Mihaela şi Mihai primesc ajutoare de nădejde din partea fiicei, Larisa şi a ginerelui, Dan. Venit din Craiova, acesta şi-a găsit loc în familie încă de pe când se renova viitoarea pensiune.
Nadia este bijuteria familiei. Ea este în centrul atenţiei bunicilor şi zâmbetul ei cheamă la joacă copiii refugiaţilor arabi, în timp ce Mihai se mândreşte cu personalităţile de acasă care i-au trecut pragul: doamna Mirabela Dauer, doamna Dragomiroiu.
Nu doar personalităţi culturale au venit la Modriach. Pasionat de fotbal, oşanul nostru organizează turnee cu echipe de fotbal cu români din Austria. La el în Alpi vin chiar şi echipe de puşti de acasă să joace fotbal într-o altă atmosferă.
citeşte şi TERORISM – Un român a primit 10 ani de închisoare în SUA pentru trafic de arme către teroriști