AcasăActualitatePoliticPREGĂTIRI - Cum funcționează sistemul informatic care va monitoriza votul la alegerile...

PREGĂTIRI – Cum funcționează sistemul informatic care va monitoriza votul la alegerile locale de duminică: 18.616 tablete care vor scana CNP-urile alegătorilor (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Alegerile locale de duminică vor fi primele la nivel de țară în care procesul de vot va fi informatizat.

În fiecare din cele peste 18.600 de secții de votare din țară va exista câte un operator care va scana cu câte o tabletă CNP-urile celor care vor să pună ștampila pe buletinele de vot. În cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal, sistemul va alerta atât personalul din secția de votare, cât și poliția. În plus, informațiile colectate vor fi transmise în timp real la „centru”, prezența va fi mult mai ușor de raportat în ziua votului, iar rezultatele vor fi gata de publicare la doar câteva ore după închiderea urnelor.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem care va conecta toate secțiile de vot din țară la o bază de date comună, va permite un schimb de informații în timp real și va funcționa și la centrul de comandă al MAI pentru a depista tentativele de vot ilegal.

Aplicația folosită a fost dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institututul Național de Statistică și funcționează pe o tabletă conectată la internet printr-o cartelă SIM cu acces la date 3G.

Ca soluție de back-up, toate secțiile de votare au rețea WiFi securizată de STS, iar aplicația de pe tablete poate funcționa și în modul offline, acumulând datele intern până la o eventuală conectare la internet, moment când informațiile stocate sunt referentiate în baza de date.

„Practic, dacă internetul de pe cartela pică, se trece automat pe wi-fi existent în locația respectivă”, a explicat Marian Muhuleț care a subliniat că că riscul ca sistemul informatic să se blocheze în integralitatea lui „nu există”.

Aplicația de pe tabletă va fi utilizată de un operator de calculator, care va scana CNP alegătorului, va verifica dacă acesta a mai votat sau nu, dacă are drept de vot sau dacă este înscris în la acea secție. În plus, datele strânse pe fiecare tabletă vor putrea fi transmise în timp real în rețea pentru o centralizare automată a infromatiilor statistice cum ar fi prezența, vârsta alegătorilor, sexul sau mediul urban/rural.

Aplicația de pe tabletă nu va scana întreagă carte de identitate, ci doar partea de jos, acolo unde există acel număr MRZ inca re se regăsește și CNP-ul. Dacă un alegător nu dorește scanarea cărții de identitate, CNP-ul poate fi introdus manual de către operator, spun oficialii AEP. În rest, procesul de votare se desfășoară la fel, cu aceleași liste în care fiecare alegător trebuie să semneze că a votat.

În plus, procesele verbale după închiderea urnelor vor putea fi introduse în sistem prin aceleași tablete, iar rezultatele (cel puțin parțiale) vor putea fi publicate la doar câteva ore după.

În ceea ce privește tentativele de vot multiplu, sistemul va raporta instant dacă CNP-ul a mai fost folosit și în alte secții de votare, mesajele de alertă vor fi comunicate președintelui de secție ce va lua o decizie-va verifica cu secția raportată dacă persoană indicată chiar a mai votată, dacă i se regăsește și semnătura în lista de vot și va alerta și organele de poliție. În același timp, MAI-ul va fi și el integrat în sistem de unde va putea primi informări în timp real.

„Se va instala o extensie a sistemului la MAI, la centrul operativ de comandă și toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluență mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în țară va lua măsurile care se impun”, a explicat Muhuleț.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătură cu secția de votare de unde a venit mesajul respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, a spus oficialul AEP.

Marian Muhuleț a mai precizat în fiecare secție de votare există „de principiu, o singură tabletă”, dar că există o rezervă de tablete de circa 20% și un număr mai mare de operatori, în caz de nevoie.

„Există peste numărul de 18.616 de operatori încă 20% aflați în rezervă care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscripție în fiecare localitate pentru a interveni în astfel de cazuri sau în cazuri de forță majoră. În cazul în care vom constata că pe un anumit flux orar se prezintă un număr mare de alegători, se face coadă acolo, avem posibilitatea să trimitem și o a două tabletă la secția respectivă”, a declarat vicepreședintele AEP.

Sursa: hotnews.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA