Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian vrea să salveze casele tradiţionale (atâtea câte au mai rămas) de la dispariţie. Împreună cu Uniunea Arhitecţilor acesta lucrează la un proiect de sensibilizare a autorităţilor locale, acestea din urmă fiind cele care până la urmă dau avizele de construire.
Toată lumea ştie că Maramureşul tinde să nu mai fie un ţinut al lemnului, lemn de la care se trage până la urmă şi faima acestui judeţ de unde se agaţă harta-n cui. Casele de lemn tradiţionale vor putea fi admirate mai ales în muzee, construcţiile din bolţari cu balcoane din inox luând locul celor din lemn.
Vinovate de legalizarea acestor construcţii făcute anapoda prin eliberarea autorizaţiilor necesare sunt primăriile.
„A fost practic şi o activitate a mea, de consilier judeţean, pe care am urmărit-o mai ales în ultimii ani, cu problemele pe care le-am avut şi în Direcţia Agricolă, ca şi director, dar şi ca maramureşean. Am şi un mod anume de a percepe Maramureşul Istoric, şi Maramureşul în integritatea lui. La valorile la care ne raportăm de fiecare dată când discutăm cine suntem noi în ţară, dar şi în lume, am constatat că trebuie să devenim un fel de muzeu.
Să facem muzee pentru casele pe care le-am vândut pe bani puţin afară, să le pună în alte locaţii, am văzut că nu mai facem porţi şi garduri maramureşene şi am văzut explozia de culori şi pestriţături în judeţ care nu cred că ne caracterizează. Prefectura nu poate trage pe nimeni la răspundere, decât să respecte legea.
Şi aici vorbim de lege. Am sesizat că este o oarecare inadvertenţă între arhitecţii care lucrează în Ordinul Arhitecţilor şi cei care nu lucrează aici. Omul merge la un arhitect şi îi cere să îi facă planul, el îşi face treaba şi îi spune la om că rezolvă el tot la Arhitecţi şi asta e treaba. Se poate şi aşa, asta e lozinca de fapt.
Există o lege care nu se respectă, o lege prin care în acele autorizaţii de construcţie şi foi de urbanism trebuie stipulate nişte reguli. Ordinul Arhitecţilor trebuie să pună o ştampilă triunghiulară pe proiectul de construcţiemşi am ajuns la fazan în care acea ştampilă triunghiulară a fost falsificată. Asta s-a întâmplat anul trecut şi nu mi-a venit să cred.
Vom începe o discuţie punctuală cu fiecare administraţie pe acest subiect. Departamentul de specialitate din fiecare din administraţie este obligat să vină cu planurile de construcţie pentru avizare. Şi atunci la avizare se poate spune dacă e ok sau nu. Practic avizele nu se vor mai da atât de uşor cum s-au dat până acum”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.