Românii stabiliţi peste Ocean sunt invitaţi duminică, 27 martie, să petreacă la „Paşte ca-n Maramureş – Ieud ”. Evenimentul va avea loc la Biserica Greco-catolică „Sf. Ioan Botezătorul” din Detroit şi este organizat de de „Casa Tradiţiilor Româneşti din America” şi „Asociaţia Zestrea Maramureşului”.
Programul manifestării începe la ora 10.00 cu Sfânta Liturgie, care va fi oficiată în limba română, urmată la ora 11.30 de sfinţirea străiţilor şi a coşurilor cu bucate tradiţionale, iar de la ora 12.00 este programat Paştele ca-n Maramureş – Ieud. Singura cerinţă a organizatorilor printre care se numără şi maramureşeanul Gheorghe Chindriş este ca participanţii să îmbrace straiele tradiţionale.
Prezența românească pe continentul nord-american a început în jurul anului 1895, prin valul de emigrări din Transilvania, Bucovina și Banat, aflate atunci în componența Imperiului Austro-Ungar. În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920 cota de emigrație ajunsese la cca.168.000 de persoane. Principalul motiv al emigrării a fost situația economică precară din țară, de la acel moment.
În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, după standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani și-au declarat originea română.
Este de menționat că numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare, estimat la circa 1 milion de persoane, ținând cont de următoarele aspecte: declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au dobândit încă cetățenia americană.
Cele trei mari zone de concentrare ale comunității româno-americane din SUA sunt New York, California și Midwest, iar topul primelor 4 orașe de reședință este format din New York, Los Angeles, Chicago și Detroit.
Ana Pop