Lacul de acumulare Baraj Firiza a fost populat în dimineaţa zilei de vineri, 10 iunie cu câteva sute de kilograme de păstrăv curcubeu. Peştii provin din Păstrăvăria Pistruia, care aparţine Direcţiei Silvice Maramureş.
“Astăzi ne aflăm în plin acţiune de repopulare cu păstrăv în Lacul de acumulare Baraj Firiza, una dintre acţiunile obişnuite pentru că anual se face cel puţin o acţiune similară, două de regulă. Este o acţiune venită în sprijinul pescarilor, clienţilor noştri de zi cu zi, a amatorilor de pescuit, de aer curat. Astfel demonstrăm şi noi că acolo unde nu pui, se termină iar prin acţiunile noastre constante sprijinim un pic refacerea efectivelor piscicole. În perspectivă avem în plan să repopulăm şi cu crap dar procedurile de achiziţie ne împiedică să facem acest lucru acuma, o vom face în perspectivă”, a declarat ing. Marius Medan, responsabil Vânătoare şi piscicultură în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş.
Conform legislației care stabilește perioada prohibiţiei, în 2016, începând cu data de 9 iunie s-a deschis sezonul pe Fondul de pescuit Lacul de acumulare Baraj Firiza. Cu această ocazie lucrătorii silvici au făcut şi o populare cu păstrăv curcubeu care are o greutate de aproximativ un kilogram şi în viitorul apropiat se va mai face populare şi cu crap cu dimensiuni între 1 şi 5 kilograme, specie rezistentă la condiţiile de mediu din zonă.
”Păstrăvul curcubeu a fost, practic, adus în 1882 la noi în ţară din America de Nord şi se adaptează foarte bine climatului de la noi din zonă, fiind mai puţin pretenţios la cantitatea de oxigen şi la temperatura apei. Merge foarte bine în lacul de acumulare Baraj Firiza, drept pentru care am şi stabilit ca în formula de repopulare să folosim aceşti peşti pe lângă celelalte specii de Ciprinide, crap, caras, amur, cum de altfel am făcut în fiecare an şi am populat”, a precizat ing. Romulus Şimon, responsabil de vânătoare şi piscicultură în cadrul Ocolului Silvic Firiza.
O zi de pescuit la Lacul de acumulare Baraj Firiza costă 20 de lei, autorizaţia de pescuit se eliberează la sediul Ocolului Silvic Firiza, iar pentru cei care nu au timp sau vin direct pe malul apei, taxa de pescuit este de 40 de lei pe zi şi se eliberează documentele necesare. Pentru eliberarea autorizaţiei de pescuit este nevoie ca cel care solicită această autorizaţie să prezinte permisul de pescuit ANPA.