AcasăActualitateSocialPoliţiştii rutieri reamintesc conducătorilor auto importanţa respectării regulilor de circulaţie pe drumurile...

Poliţiştii rutieri reamintesc conducătorilor auto importanţa respectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice

spot_img

DISTRIBUIȚI

Una din principalele preocupări ale poliţiştilor rutieri o reprezintă latura preventivă care are ca scop preîntâmpinarea producerii de accidente soldate cu vătămarea corporală a participanţilor la trafic. În acest context, analizele efectuate au relevat că printre principalele cauze generatoare de accidente de circulaţie se află şi conducerea sub influenţa alcoolului. Evenimentele rutiere produse pe fondul nerespectării acestei prevederi legale au aproape întotdeauna consecinţe dintre cele mai grave. Şoferii  care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice reprezintă un  real pericol atât pentru siguranţa lor cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Prin alcoolemie se înţelege cantitatea de alcool (în grame) raportată la un litru de sânge. Alcoolemia este determinată şi influenţată de foarte mulţi factori, printre care: cantitatea de băutură ingerată şi concentraţia ei alcoolică (tăria), timpul în care a fost consumată, gradul de umplere a stomacului cu alimente în momentul consumului de alcool, starea de sănătate a celui în cauză, greutatea sa corporală etc. Se cunoaşte faptul că pe stomacul gol alcoolul consumat se absoarbe foarte repede, astfel că după circa 30 de minute, se stabileşte nivelul maxim de concentraţie în sânge. Persoanele care suferă de boli hepatice, precum şi alcoolicii ating mult mai repede nivelul maxim de concentraţie alcoolică, comparativ cu cele sănătoase, iar alcoolul persistă mai mult timp în sângele lor din cauza incapacităţii parţiale a ficatului de a-l prelucra.

Conducerea automobilului necesită din partea şoferului o minte limpede, odihnită, un corp sănătos şi reflexe bune. Consumul de alcool înrăutăţeşte starea fizică şi psihică a şoferului, crescând riscul producerii unor accidente. Principalele efecte ale consumului de  alcool asupra organismului şoferului sunt:

– scăderea percepţiei (în mod deosebit a percepţiei vizuale prin reducerea dimensiunilor câmpului vizual) şi a capacităţii de analiză (prin evaluarea incorectă a distanţelor şi vitezelor de deplasare. Pe timp de noapte scade de câteva ori capacitatea de distingere a culorilor. De altfel, conducerea pe timp de noapte, când vizibilitatea se micşorează foarte mult, la care se adaugă influenţa nefastă a consumului de alcool, constituie una dintre cele mai hazardante acţiuni ale unui şofer

– instalarea unei stări de euforie şi bravada care are drept urmare subestimarea pericolelor şi riscurilor ce apar în trafic;

– scăderea concentrării şi atenţiei (se instalează lipsa de vigilenţă);

– scăderea reflexelor şi a vitezei de execuţie a mişcărilor. De multe ori, pe un fond de oboseală, se instalează şi o stare de somnolenţă foarte periculoasă.

Consumul de alcool modifică totodată şi atitudinea faţă de ceilalţi participanţi la trafic prin apariţia unei stări de agresivitate, conducerea cu viteză excesivă, ignorarea unor situaţii de pericol ce se pot ivi pe neaşteptate etc.

Aşadar, recomandăm conducătorilor auto să conştientizeze efectele negative ale consumului de alcool pentru a nu deveni victime sau autori ale unor accidente cu urmări dintre cele mai grave. Toate acestea pot fi exprimate mai simplu prin  mesajul  „ALEGE VIAŢA !”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA