Mai devreme sau mai târziu, va trebui să cumperi piese auto pentru mașina ta. Poate fi vorba despre o defecțiune, un simplu schimb de consumabile sau îți dorești să aduci un plus de performanță. Descoperă care sunt cele 3 categorii de piese pe care le ai la dispoziție, dar și alte detalii utile pe care să le iei în considerare înainte să faci o achiziție.
Piese OE (Original Equipment)
Mașina iese din fabrică cu piese OE, adică piese originale sau piese de prim montaj.
În principiu, piesele OE (sau „Genuine”) sunt cele mai scumpe de pe piața auto și respectă toate standardele de calitate impuse de producătorul auto. Acestea vin într-un ambalaj cu logo-ul mărcii auto, deși în majoritatea cazurilor sunt manufacturate de un producător independent de piese. Practic, compania de automobile colaborează cu alți producători specializați, care ambalează piesele auto sub numele mărcii producătoare de mașini.
Aceste piese le găsești la dealeri sau reprezentanțe auto, precum și la anumiți comercianți online care sunt parteneri exclusivi. Motivul pentru care ai alege piese OE ar fi faptul că durabilitatea și calitatea sunt garantate de producătorul auto.
Piese OEM (Original Equipment Manufacturer)
Piesele OEM provin de la producătorii care fabrică și piesele originale prezente pe mașina ta. Diferența constă în faptul că sunt comercializate sub brandul producătorului de piese auto. Altfel spus, dacă vei cumpăra piese OEM de la branduri consacrate, ar trebui să beneficiezi de aceleași valori impuse de producătorul auto.
Este categoria cu cel mai bun raport calitate-preț de pe piața auto. Asta înseamnă că prețul este ceva mai mic, iar calitatea este similară cu OE. În plus, le vei găsi ușor la foarte multe magazine fizice sau online specializate, precum și prin intermediul service-urilor auto.
Piese AM (AfterMarket)
Producătorii care fabrică piesele aftermarket sunt alții decât cei care manufacturează piese OE sau OEM. Mai precis, sunt acei producători, poate mai puțin cunoscuți, care au cumpărat dreptul de a produce piese aftermarket și le pot vinde sub marcă proprie. Sunt piese auto care respectă anumite standarde de calitate, fiind omologate spre a putea fi comercializate. Unele piese pot avea o calitate aproape conformă cu OE sau OEM.
Motivul pentru care să cumperi piese aftermarket pentru mașină constă în faptul că au un preț accesibil și se găsesc foarte ușor pe diverse site-uri de vânzări online, târguri și magazine auto. Totuși, chiar dacă piața aftermarket este preferata multor deținători de mașini, ține cont de faptul că nu toți producătorii asigură calitatea la care te aștepți. Este recomandat să te informezi cu privire la durabilitate și performanță, mai ales că acum există forumuri și grupuri de discuții cu topicuri dedicate pentru modelul tău de mașină.
Evită piesele auto contrafăcute
Nu recomandăm deloc achiziția unor piese auto contrafăcute, deoarece nu respectă nici măcar standardele minime de calitate și siguranță impuse de producătorul auto sau de alte autorități competente în industria de mașini. Deși arată ca originalele, sunt utilizate materiale de proastă calitate, nefiind omologate spre comercializare. În plus, poți avea daune grave ale mașinii care poate pune viața participanților la trafic în pericol.
Semne că piesele sunt contrafăcute: aspect nefinisat sau mici defecte vizibile, lipsa numărului de serie/identificare, lipsa sigiliului, hologramă sau greșeli gramaticale pe cutie, preț suspect de mic, sub media pieței. Așadar, nu trebuie să fii mecanic ca să depistezi o astfel de piesă.
Este foarte important să alegi, în funcție de buget și preferințe, una dintre cele 3 categorii de piese auto detaliate mai sus. Ca o concluzie, piesele OE au o calitate excelentă, cele OEM sunt considerate foarte bune spre excelente, iar piesele AM pot fi bune sau foarte bune, dar cu o bună informare înainte de achiziție.
Sursă foto: Shutterstock