PESTA PORCINĂ SE EXTINDE Numărul județelor în care se inregistrează focare ar putea crește de peste două ori în perioada următoare, se arată într-un document official al ANSVSA.
Într-un comunicat al ANSVSA se arată că de la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de nord-vest a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici.
În zona de sud-est a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița şi Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreți.
CE informează că boala s-ar putea extinde, în curând, pe teritorii mult mai vaste. Alte 15 judeţe riscă să fie rapid afectate de boala care nu se transmite la om, dar este letală și foarte contagioasă pentru porc. Principalul risc de infestare, în cele 15 judeţe este, potrivit documentului, proximitatea „față de populația de porci sălbatici infectată”.
Supuse riscului de infestare cu pesta porcină africană sunt, potrivit documentului CE, județele: Alba (la nord de Drumul Național 7), Vrancea, Buzău, Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, parte din judeţul Arad, Hunedoara, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Ilfov şi Giurgiu.
Sursă info: Alba24