Un studiu american arată că șapte șoferi din 10 folosesc telefonul mobil chiar şi atunci când se află la volan. Și nu îl folosesc doar ca să vorbească, ci și ca să scrie mesaje sau ca să își facă fotografii când conduc. Este ilegal și foarte periculos. Atât pentru viețile lor, cât și pentru viețile celor care au ghinionul să le treacă prin apropiere.
Cele mai multe dintre persoanele care nu se pot despărţi de telefonul mobil nici măcar atunci când se află la volan recunosc faptul că trimit mesaje în trafic sau că intră pe reţelele de socializare. Există însă şi persoane care se fotografiază atunci când conduc.
Mai precis, 17% dintre şoferi folosesc telefonul pentru a-şi face selfie la volan, iar 10% chiar se angajează în videoconferinţe, indică studiul realizat în 2015 de o firmă americană de telecomunicaţii. Poliţiştii atrag atenţia că aceste gesturi pot provoca grave accidente de circulaţie.
„Să ne gândim la faptul că mânuirea unui telefon modern presupune ca ambele mâini să fie la telefon și niciuna pe volan”, spune comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor.
„Ţinând o singură mână pe volan, deja șoferul are un mare handicap, nu are a două mână liberă, iar la telefoanele mobile moderne nu mai are nicio mână pe volan”, mai spune polițistul.
Din cauza neatenţiei şoferilor preocupaţi cu manevrarea telefoanelor au de suferit şi pietonii.
Ca să evite situaţiile periculoase, specialiştii le recomandă celor dependenţi de aceste dispozitive să renunţe la ele măcar o zi pe săptămână.
„Am văzut oameni care, fără telefon mobil, au avut atacuri de panică, la modul real, nu simulate. Ceea ce este deja o problemă foarte mare. Singurul lucru pe care îl pot face autorităţile este să dea amenzi cât mai multe celor care stau cu telefonul la ureche, în timp ce conduc”, a declarat Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei „Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții”.
Potrivit legii, şoferii care folosesc telefoanele în timp ce conduc riscă o amendă de 415 lei şi două puncte penalizare.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, România ocupă locul al doilea pe continent în ceea ce priveşte numărul de morţi în accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori.
sursă știre digi24.ro