PERICOL ÎN BAIA MAREPorcii mistreţi au ajuns până în Parcul Regina Maria din Baia Mare. Fiind o zonă în imediata vecinătate a pădurii, sălbăticiunile au avut foarte uşor acces. Scurmăturile lor sunt vizibile mai ales la capătul din apropierea Ocolului Silvic, lângă pista specială pentru alergare.
Urmele animalelor au apărut în urmă cu câteva zile până lângă pista pe care băimărenii o folosesc pentru alergare. Cu toate acestea, oamenii spun că nu şi fac prea mari probleme, pentru că mistreţii vin, în special, noaptea.
„Am observat că e scurmat de porci mistreţi, dar nu am văzut încă niciunul. De regulă vin seara la alergare, dar nu am văzut încă niciunul. Nu mi-e frică deocamdată şi nu cred că asta mă va opri”, spune Tudor, un tânăr din Baia Mare, în timp ce alerga pe pista specială. O altă băimăreancă spune că în anumite condiţii s-ar putea speria de sălbăticiuni.
„Am mai întâlnit porci mistreţi la Firiza (fost sat la marginea pădurii, astăzi cartier al municipiului Baia Mare). Poate dacă văd o femelă cu pui mi-ar fi frică, dar aici, în parc, nu”, spune Cristina, de asemenea venită la alergare. Doi bărbaţi spun, de asemenea, că sunt siguri că animalele vin doar noaptea. Ei, însă, arată că nu doar în parc au coborât mistreţii.
„Am vorbit cu persoane care locuiesc în zonă (Valea Usturoiului, n.r.) şi au spus că au coborât până în grădini, acolo unde nu e bine îngrădit”, spun cei doi. Cu toate că oamenii nu se gândesc la pericol, mistreţii pot fi extrem de periculoşi, în special scroafele care au pui. În anumite condiţii, animalele pot ataca omul. Pe de altă parte, ele produc daune foarte mari, distrugând culturile. De altfel, problema mistreţilor a fost una destul de serioasă în acest an, cartierele Ferneziu şi Firiza fiind călcate, noapte de noapte, de animalele flămânde. Ioan Pop, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramureş, a declarat pentru Infomm.ro că de cinci ani nu au mai fost sesizări cu privire la prezenţa mistreţilor în Parcul „Regina Maria” din Baia Mare.
„Sunteţi prima persoană care sesizaţi acest aspect după atâţia ani. De 5 ani n-am mai avut această situaţie. O să verificăm şi o să vă ţinem la curent cu această situaţie. Cu ani în urmă am organizat goane în zonă şi am mai împuşcat din ei. De oprit nu pot fi opriţi fiind o zonă învecinată cu pădurea. Fiind teren extravilan nu putem împuşca mistreţi, nu putem trage cu armele de vânătoare”, a precizat el.
Sursă info și foto: Angela Sabau/Adevărul