AcasăActualitateSocialPERFORMANTA – Rata inflatiei a ajuns la cel mai mic nivel din...

PERFORMANTA – Rata inflatiei a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Rata inflatiei, indicatorul care masoara cresterea preturilor, a atins la finalul lui 2014 cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Concret, preturile au crescut cu 0,83 la suta in luna decembrie a anului trecut, comparativ cu decembrie 2013, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Este cel mai mic nivel inregistrat in tara noastra in ultimul sfert de secol. Pe de alta parte, preturile de consum au scazut in decembrie 2014 cu 0,1% comparativ cu luna anterioara, iar cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (ianuarie 2014 – decembrie 2014) fata de precedentele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013), este de 1,1%.

 

Top scumpiri in 2014

  • Miere de albine + 8,18%
  • Fasole boabe +5,09%
  • Tuica, rachiuri +2,67%
  • Tigari + 7,25%
  • Servicii postale +5,49%
  • Ingrijire medicala +4,98%

Top ieftiniri in 2014

  • Cartofi -35,82%
  • Zahar – 18,04%
  • Ulei -7,85%
  • Energie electrica -2,29%
  • Combustibili -1,85%
  • Energie termica -1,68%

Ponta: E bine ca scad preturile

Premierul Victor Ponta a mentionat ca e bine ca scad preturile, insa ramane de vazut daca acest trend ne va afecta competitivitatea exporturilor.

„E un lucru bun ca nu mai cresc preturile, pentru cei care au credite la banci. Sa vedem daca nu cumva ne afecteaza competitivitatea exporturilor. Sper sa nu se intample lucrul asta. Ma bucur, cum sa nu ma bucur, ca daca era inflatia mare, era din cauza mea”, a declarat Ponta, marti, intr-o conferinta de presa organizata la Ministerul Transporturilor.

Ce spune Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat saptamana trecuta ca rata inflatiei va ramane mai mult timp sub intervalul tintit de banca centrala (2,5% plus/minus un punct procentual), din cauza scaderii foarte mari a pretului petrolului.

„Cum va evolua in viitor pretul titeiului, asta este o prognoza pe care, chiar daca nu o facem, trebuie sa ne-o asumam, pentru ca influenteaza foarte mult preturile (…) Pana unde se va duce scaderea pretului la titei este o intrebare mare si directiile noastre de specialitate se chinuie sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare, pentru ca ne infuenteaza”, a mentionat Isarescu intr-o declaratie de presa.

Pe de alta parte, el a mentionat ca deflatia (scaderea preturilor) este un risc luat in calcul si de BNR, insa institutia are parghiile necesare pentru astfel de situatii.

„Privim si noi cu ingrijorare la deflatie, caci ea se va transmite, nu suntem izolati. Ceea ce stim sigur este avem toate isntrumentele de care poate beneficia o banca centrala disponibile. Putem sa le folosim, putem folosi si cursul, nu facem o inovatie. Noi nu trebuie sa iesim precum guvernatorul Bancii Cehiei sa spunem ca ne-am apucat sa folosim cursul de schimb, sa-l influentam, ca sa facem politica monetara pentru ca pe dobanda nu mai este camp de actiune. Nu va trebui sa facem asta. La noi este o continuitate”, a explicat Isarescu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA