PENTRU MITĂ ŞI SPĂLARE DE BANI Ofițerul de poliție Adrian Bota a fost condamnat de către judecătorii Tribunalului Satu Mare la patru ani și șase luni de închisoare cu executare într-un proces privind luarea de mită (art.289 NCP), trafic de influenţă, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.
De asemenea, Adrian Bota va trebui să restituie suma de 180.000 de euro. Sentința nu este definitivă, iar în mod cert Adrian Bota o va ataca la instanțele superioare, scrie Presa SM.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul vameş Nagy Vasile, acuzat de complicitate la spălare de bani. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe fostul vameş Nagy Vasile la patru ani şi opt luni de închisoare.
PENTRU MITĂ ŞI SPĂLARE DE BANI Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus în anul 2015 punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Adrian Bota, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare, cu gradul profesional de comisar de poliție, la data faptelor angajat la Serviciul Cercetări Penale al IPJ Satu Mare, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.
În sarcina poliţistului Adrian Bota s-au reținut infracțiunile de: luare de mită, trafic de influență şi două infracțiuni de spălare de bani.
Potrivit ordonanței procurorilor, inculpatul Bota Adrian, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare-Serviciul Cercetări Penale, la data comiterii faptelor, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totatizând 180.000 euro. Este vorba de 24.000 de euro, două terenuri de 150.000 euro la acea dată, respectiv alte bunuri mobile. Cum ar fi obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.
În schimbul primirii foloaselor menționate, Bota a promis că își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dosar ce îi fusese repartizat.
În sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare.
De asemenea, Bota a promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire. Respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.
PENTRU MITĂ ŞI SPĂLARE DE BANI Inculpatul i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător).
Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, să figureze persoane aflate în cercul relațional al ofițerului de poliție, fără ca aceștia din urmă să achite vreodată prețul acelor terenuri, se mai arată în poziția procurorilor DNA.