Conducerea Legislativului se întrunește, luni, pentru a stabili ședința plenului în care va fi avizată solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe justiție. Parlamentarii trebuie să se pronunțe asupra avizului în condițiile în care expiră termenul de 20 de zile, prevăzut de lege.
Dacă Birourile Permanente reunite nu pun pe ordinea de zi scrisoarea președintelui, Klaus Iohannis poate iniția demersurile pentru organizarea unui referendum și fără avizul consultativ al Parlamentului, informează News.ro.
Senatorii și deputații din Comisiile juridice reunite au dat, marți, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil pentru referendumul pentru justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis. Potrivit senatorului PSD, Șerban Nicolae, consultarea populației va costa aproape 250 de milioane de lei, iar banii nu au fost prevăzuți în bugetul pe anul 2017.
Parlamentarii PNL și USR au menționat că solicitarea președintelui Klaus Iohannis este „justificată” și „întemeiată”. În schimb, deputatul UDMR, Marton Arpad, a precizat că ar trebui să existe mai multe informații cu privire la întrebarea la care urmează să răspundă românii la referendum. În caz contrar, Arpad consideră că s-ar putea ajunge la „neglijență în serviciu”.
Referendumul cerut de Klaus Iohannis, discutat de Parlament la ora 12
Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni, că cererea președintelui Klaus Iohannis cu privire la organizarea unui referendum pe Justiție va primi aviz favorabil „fără niciun fel de problemă”.
„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a menționat Liviu Dragnea.
Sursă info.