Maramureşul este probabil ultima “redută” a tradiţionalismului, locul unde se mai merge duminica şi în sărbători la biserică în straie tradiţionale. Cu toate acestea, este şi un loc al contrastelor pentru că locul şi modernismul câştigă tot mai mult teren. Astfel, în tot mai multe dintre lăcaşele de cult din judeţ au fost amplasate camere de luat vederi şi slujba poate fi urmărită de oriunde din lume cu un singur click.
De altfel, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost primul lăcaş de cult ortodox din ţară care, în anul 2009, a trasmis pentru prima dată Slujba de Înviere.
„Ne-am gândit la miile de maramureşeni care sunt plecaţi din ţară dar care cu sufletul sunt alături de noi. Ştim că dorul de casă îi macină şi, în acest fel, încercăm să fim alături de ei. Ştim că suntem urmăriţi din Anglia, Franţa, Italia, Spania”, a declarat arhid. dr. Nifon Motogna, administrator al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.
Ideea de a transmite slujbele pe Internet a venit de la credincioşii din Baia Mare, printre care se numără şi câţiva administratori de firme IT şi care, au pus umărul şi, benevol, au pus la punct totul.
„Sunt mulţi români, băimăreni, maramureşeni, mai ales din afară care nu au cum să ajungă la o biserică românească. Pot în acest fel să urmărească slujba ca şi cum ar fi alături de noi. De fapt chiar sunt”, a precizat Oliviu Matei, iniţiatorul proiectului.
La început slujbele au fost transmise cu o singură cameră mobilă dar, în timp, s-au făcut investiţii iar lăcaşul de cult are acum un server propriu şi transmisiunile sunt de foarte bună calitate atât pe partea de sunet cât şi pe cea de imagine.
Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” nu este singurul lăcaş de cult din Maramureş care transmite live. La 4 km distanţă de municipiul Baia Mare spre Sighetu Marmaţiei este situată comuna Tăuţii de Sus, aparţinătoare oraşului Baia Sprie, cu o populaţie de peste 2500 suflete din care 1800 români de religie ortodoxă în cele 560 familii de muncitori şi intelectuali. Parohia ortodoxă Tăuţii de Sus este amplasată lângă şoseaua naţională Baia Mare-Sighet, fiind împrejmuită cu un gard din piatră care datează din anul 1806. Parohul acestui lăcaş este, începând cu data de 1 iunie 2014, preot Mihali Adrian. Şi aici se transmite live de la biserică spre bucuria credincioşilor care s-au grăbit să aprecieze proiectul.
Vezi slujbe de la Biserica din Tăuții de Sus AICI