AcasăAlteleEconomicPENTRU CĂ NU CÂŞTIGĂ NIMIC LA BANCĂ - Românii scot banii din depozite

PENTRU CĂ NU CÂŞTIGĂ NIMIC LA BANCĂ – Românii scot banii din depozite

spot_img

DISTRIBUIȚI

PENTRU CĂ NU CÂŞTIGĂ NIMIC LA BANCĂ Tot mai mulţi românii ar putea renunţa, pe termen scurt, la depozitele din bănci în favoarea consumului, deoarece dobânzile practicate de instituţiile de credit se menţin la un nivel extrem de scăzut, se arată în ultimul raport asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Naţională a României, scrie Capital.

  PENTRU CĂ NU CÂŞTIGĂ NIMIC LA BANCĂ De altfel, majoritatea deponenţilor, mai exact 4 milioane de persoane, au în conturi până în 100 de lei. Dobânzile medii ce pot fi obţinute la depozitele în lei erau de 1,08% la lei şi de 0,4% la euro în iunie 2016, potrivit datelor BNR.

„Pe termen mediu şi lung, gradul redus de incluziune şi de educaţie financiară, accentuarea procesului de îmbătrânire a populaţiei şi intensificarea migraţiei, în special în rândul tinerilor, vor contribui la diminuarea ratei de economisire a populaţiei“, arată bancherii.

Oricum românii stau prost la capitolul economisire. Statisticile internaţionale arată faptul că România are printre cele mai scăzute valori ale gradului de acces la servicii financiare între ţările din regiune.

Datele BNR arată că un număr mare de persoane apelează într-un grad redus la servicii financiare, utilizând conturile deschise la bănci doar pentru a-şi primi salariul, pensia sau bursa.

Acest dezechilibru se observă din structura deponenţilor români.

Aproximativ două milioane de români au depozite cuprinse între 100 lei şi 1.000 lei (depozitul mediu fiind de circa 400 lei), în timp ce alte 1,2 milioane de persoane au depozite cuprinse între 10.000 lei şi 50.000 lei, cu o medie de 23.000 lei.

Interesant este faptul că 600.000 de persoane, adică 5,6% din numărul total de deponenţi, au depozite mai mari de 50.000 lei şi cumulează 73,3% din valoarea totală a depozitelor bancare din România, calculată la 154,2 miliarde de lei în iunie 2016.

Mai mult, circa 250.000 de români au economii care depăşesc plafonul de garantare al depozitelor, stabilit la 100.000 de euro.

Nu doar că depăşesc nivelul garantat, dar au depozite cu valori foarte mari, în medie de două ori peste plafonul garantat.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA