Dacă în mod normal Centrul vechi al oraşului este animat de băimăreni care se plimbă sau zăbovesc la o terasă, la o poveste, în această dimineaţă peisajul pieţei s-a schimbat sensibil. Aproape 20 de tineri, înşiraţi cu şevalete pe care aveau picturi în diferite stadii de realizare, munceau de zor.
“Avem o sesiune de “plain air”. În această săptămână se desfăşoară sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor de la Secţia de Arte plastice din cadrul Facultăţii de Litere din Centrul Universitar Nord Baia Mare. Noi am împărţit-o în trei componente. Prima este latura aplicativă a tematicii, iar tematica generală este “Transcomunicarea şi receptarea în opera de artă”, începem cu sesiunea de “plain air” cu tematica „Cu şevaletul pe urmele marilor maeştri”. Reînnodăm şi marcăm totodată 120 de ani de şcoală de pictură la Baia Mare iar studenţii, în secţia înfiinţată în anul 2000, că le place unora, că nu le place, ei sunt de fapt continuatori a acestor tradiţii de pictură din oraş”, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Suciu, profesor coordonator al Secţiei de Pictură din cadrul Facultăţii de Litere al Centrului Universitar Nord Baia Mare.
Va urma după aceea o sesiune de susţinere a lucrărilor teoretice ştiinţifice, pe parcursul zilei de 2 iunie, iar în 6 iunie rezultatele acestora se vor concretiza într-o expoziţie realizată la galeria de artă dintr-un centru comercial al oraşului. Până atunci însă îşi pregătesc lucrările care vor fi expuse dar, în acelaşi timp, trec şi un examen major.
“Ei se bucură foarte mult. În altă ordine de idei, le-am spus că îşi responsabilizează gestul pentru că vrând, nevrând au repere tot timpul la care să se raporteze, oamenii se apropie, îi văd, e un domeniu în care nu se poate minţi”, a mai spzus profesorul coordonator.
Sesiunea de “plain air” a studenţilor băimăreni a fost posibilă şi cu ajutorul unor sponsori generoşi care le-au donat tinerilor materialele necesare pentru pictură.