-Doamna Jelisaveta, spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră.
Mă numesc Gazdik Makra Jelisaveta, sânt din Srbobran, Serbia. M-am născut în 1957 la Vrbas (Serbia). Nu am fost cruţată de viaţă, am fost foarte tânără când am început să lucrez. Am terminat un curs de dactilografiere. În 1977, de 1 martie am început să lucrez la secţiunea muzicală a staţiei de Radio Novi Sad ca şi dactilografă. M-am căsătorit, mi s-a născut prima fată. Pentru a ajunge la locul de muncă, zi de zi am călătorit 70 de kilometri timp de 34 de ani. Eram tânără, nu-mi era greu.
În 1991 mi s-a născut cea de-a doua fată. La scurt timp după aceasta am devenit membră a grupului asociaţiei de lucru manual din Srbobran. Am brodat şi am călătorit mult cu grupul. Am avansat mult şi pe plan profesional, am devenit secretara secţiunii muzicale a Postului de Radio Novi Sad, şi apoi secretara directorului Postului de radio Novi Sad. Pe data de 30 decembrie 2010 m-am pensionat, având 36 de ani lucraţi. Fiica mea mai mică a devenit studentă în Seghedin (Ungaria), era talentată la desen. Pe data de 11 aprilie 2011, medicii i-au pus diagnosticul de cancer în ultima fază. Pe data de 1 iulie 2011, încă nici nu avea 20 de ani, am pierdut pentru totdeauna sensul vieţii mele. M-am izolat de toţi, apoi după şase luni am devenit din nou activă.
-Cu ce vă ocupaţi în prezent, ce activităţi aveţi?
Lucrez mult, sânt secretara grupului de lucru manual, sânt administratoarea Uniunii (50 de grupuri de lucru manual), şi preşedinta Clubului de Atletică din Srbobran (Serbia). În afară de aceasta organizăm tabere de lucru manual, unde facem cunoştinţă cu lucrul manual din diferite naţiuni şi îngrijim tradiţia veche pe care am dobândit-o de la părinţi, bunici. Întotdeauna este o nouă temă. Actualmente îmbrăcăm păpuşi în costume populare. Noi coasem aceste costume, le brodăm motivele tradiţionale. În luna mai a acestui an va avea loc o expoziţie în Novi Sad la care voi participa şi eu.
-Aţi vizitat România, ce impresie v-a făcut?
Am fost şi în România odată, am văzut acolo lucruri foarte preţioase, oamenii sânt foarte sinceri şi amabili. Anul acesta avem în plan să facem un drum în România cu grupul de lucru manual, poate reuşim.
-Ce mesaj aveţi pentru maramureşeni, pentru cititorii site-ului www.2.actualmm.ro ?
Doresc sănătate şi putere de muncă maramureşenilor, şi le împărtăşesc experienţa mea spunându-le că oricât de grea ar fi viaţa, luptă şi mergi mai departe.
Vă mulţumesc.
A consemnat: Tatomir Ion-Marius