PE SURSE În plină campanie electorală, Traian Băsescu a primit o lovitură extrem de dură. Foştii lui aliaţi, membri ai UNPR, l-au lăsat fără oameni în secţiile de votare în mai multe judeţe din ţară. Este o consecinţă a faptului că fuziunea dintre PMP şi UNPR nu este încă definitivă, iar UNPR a decis să-şi retragă toţi oamenii din campanie şi să nu acorde niciun sprijin partidului condus de Băsescu.
Joi, 17 noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti a avut loc al doilea termen în dosarul în care este contestată fuziunea dintre cele două partide. Unul dintre contestatari a depus o cerere de intervenţie principală, dar aceasta a fost luată în discuţie şi respinsă de instanţă întrucât PMP s-a opus. Magistraţii nu au acceptat nici o cerere de intervenţie accesorie, astfel că avocatul a declarat recurs. Acesta se poate depune în termen legal de cinci zile şi se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar între timp cauza este suspendată.
Aceasta pare să fie lovitura de graţie pentru Traian Băsescu pentru că în acest moment pierde câteva zeci de mii de voturi.
„Toate listele depuse la BEJ s-au făcut în numele PMP din care făcea parte şi UNPR şi cum alianţa este în acest moment în aer şi UNPR şi-a retras toţi oamenii, nu vor mai fi reprezentanţi ai partidului în toate secţiile de votare din ţară. Vorbim aici de câteva mii de oameni. La aceştia mai adăugăm şi familiile lor, în total PMP a pierdut din start peste 20.000 de voturi. Parlamentarii s-au retras din grupuri, astfel că nefiind partid parlamentar, nu mai are drept de reprezentare directă în secţiile de votare”, au declarat surse din UNPR.
Fuziunea dintre PMP şi UNPR a început să se clatine serios în momentul în care au început să se întocmească listele de candidaţi. UNPR-iştii s-au plâns că nu au fost respectate normele negocierii iniţiale, respectiv de paritate pe liste şi îl acuză pe Valeriu Steriu că ar fi făcut „blat” cu Traian Băsescu pentru a primi un loc eligibil pe liste.
În consecinţă, UNPR şi-a organizat deja o Conferință Națională Extraordinară, pe data de 1 noiembrie 2016, în cadrul căreia s-a decis revocarea fuziunii şi au fost împuterniciţi o serie de noi președinți interimari și au fost reconfirmaţi toți foștii președinții ai organizațiilor județene, care sunt încă membrii ai partidului, urmând ca aceștia să preia conducerea efectivă în teritoriu.
UNPR-iştii mai spun că fuziunea nu a funcţionat cu adevărat niciodată deoarece au fost „trădaţi” chiar de către cel care ar fi trebuit să le apere interesele, Valeriu Steriu.
„Conducerea Uniunii Naționale pentru Progresul României – partid de sine stătător, își exprimă speranța că întreaga conducere a PMP în frunte cu liderii săi au înțeles că pentru situația politică creată sunt singurii și principalii responsabili acompaniați de 26 de oportuniști progresisți în frunte cu fostul președinte și fostul secretar general, și că nu întodeauna minciuna și fariseismul înving în politică și chiar în viață”, a precizat secretarul general al UNPR, Nuţu Fonta.
În acest moment UNPR există ca partid de sine stătător înscris în Registrul partidelor politice din România şi şi-a desemnat structuri de conducere. Mai mult, partidul se va reaşeza, îşi va sprijini în continuare aleşii locali pe care îi are şi va decide pe cine susţine la alegerile parlamentare din 11 decembrie, excluzând însă orice fel de colaborare cu PMP.