AcasăNews AlertPE SURSE – Cum se pot fura lemne din pădure în numele...

PE SURSE – Cum se pot fura lemne din pădure în numele Bisericii

spot_img

DISTRIBUIȚI

PE SURSE. Banul este ochiul dracului dar ca să facă rost de ei unii sunt în stare de orice. Inclusiv să îi convingă pe preoţi să ceară în numele Bisericii dar foloasele să ajungă tot la ei.

În urmă cu doar câteva zile ActualMM.ro scria despre postul de şef de Ocol Silvic care era „scos la licitaţie” la Borşa contra sumei de 100.000 de lei. Materialul care poate fi citit AICI a dejucat unele planuri făcute cu minuţiozitate astfel că s-au regrupat trupele.

„Miza nu este şefia cât lemnul din pădure. Unele firme trebuie să intre cu orice preţ la tăieri pentru că nu au altfel acces. Nu sunt autorizate şi nu se pot prezenta la licitaţiile legale făcute de Direcţia Silvică la Baia Mare”, spun surse din zonă.

Rapid s-a găsit o altă soluţie, respectiv bisericile din oraşe au solicitat, cu „titlu gratuit”, lemne de la Primărie.

„În oraş sunt 29 de biserici şi în două zile 18 dintre ele au făcut deja cerere. Au fost sunaţi preoţii, fiecare în parte şi li s-a spus să meargă la primărie să depună cereri”, au mai precizat sursele.

Astfel de practici au mai fost uzitate şi înainte de anul 2012 dar nu fac altceva decât să dea frâu liber firmelor neautorizate să intre în pădure.

„Preotul primeşte bani, preobabil şi ceva lemne dar, în numele Bisericii firma intră în pădure să taie lemne şi nu o mai scoate nimeni”, explică localnicii sub protecţia anonimatului.

Legea permite acordarea „cu titlu” gratuit a lemnului pentru unităţile de învăţământ şi cele de cult dar, numai din rampă, iar beneficiarul trebuie să achite redevenţa către Statul Român.

Primăria Borşa administrează 6.000 de hectare de pădure dar aceasta este publică, prin urmare este interzisă acordarea de lemn cu titlu gratuit. Orice cantitate de masă lemnoasă iese din pădure trebuie să fie înregistrată cu valoare contabilă. Mai mult, deşi Consiliul Local va aproba aceste cereri, docuemntele vor trebui invalidate de Prefectura Maramureş pentru că sunt ilegale.

Gurile rele ar putea să spună că Bisericile din Borşa sunt acum „discriminate” pentru că până în anul 2012 se practica acest gen de „dărnicie”.

Surse din cadrul Primăriei spun încă că în anul 2014, Curtea de Conturi a descoperit şi evidenţiat astfel de cereri aprobate după controlul făcut la Ocolul Silvic Alpina Borşa iar Primăriei i s-a imputat masa lemnoasă acordată în acest fel pe ultimii 7 ani, nu mai puţin de 1.000.000 de lei, bani care au fost deja achitaţi. Tot de Primărie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA