Cafeaua – căci despre ea este vorba – este o sursă importantă de antioxidanți și un ajutor de nădejde în lupta contra unor boli grave precum cancerul de colon. Antioxidanții din cafea – de patru ori mai mulți decât cei din ceaiuri – conțin procente mari de acid clorhidric, care poate fi regăsit, totodată, în fructe pe care le consumăm în mod constant.
Cu toate că, în mare, ei sunt benefici corpului, experții au căzut de acord asupra faptului că proprietățile antioxidanților din cafea pot cauza și reacții adverse destul de puternice în corpurile noastre, mai ales când o consumăm la prima oră a dimineții, pe stomacul gol.
Cu alte cuvinte, o cană de cafea neagră băută atunci când nu ai mâncat nimic va stimula secreția clorhidric exact atunci când nu este nevoie, cauzând apariţia ulcerului, întrucât stomacul nu are ce să digere – lucru resimțit cel mai adesea de cei care au predispoziție la boli gastrice. Și chiar dacă nu ai probleme cu stomacul, de fel, nu vei fi câtuși de puțin scutită de aceste probleme, acidul clorhidric fiind cel care ajută alimentele din stomac să se descompună. Dat fiind acest fapt, poți avea tulburări digestive mai ales după mesele mai copioase.
Organismul va întâmpina dificultăți în procesul de descompunere a proteinelor, multe rămânând nedescompuse complet și vor declanșa, cu siguranță, probleme de sănătate – de la balonare, iritarea sau inflamarea intestinelor și, în cel mai rău caz… cancer de colon.
Astfel, specialistii ne sugerează că este cel mai indicat să ne bem cafeaua la cel devreme o oră de la trezire și, obligatoriu, după ce am mâncat măcar o felie de pâine.
Cafeaua nu trebuie consumată imediat după trezire deoarece va crește, mai rapid decât de obicei, nivelul cortizolului – hormonul de stres – din corp, astfel că stabilizarea acestuia ar dura mai mult ar trebui. În situațiile în care nivelul de cortizol din organism este prea ridicat, absolut întregul organism este afectat. Și când acesta începe să se prăbuşească, procesul de îmbătrânire a oamenilor înainte de vreme începe.
Ca să rezumăm, o singură cană de cafea băută imediat după trezire și pe stomacul gol poate declanșa balonare, aciditate, vărsături și chiar și probleme stomacale de lungă durată.
Dacă tabieturile tale matinale nu îți permit să iei un mic-dejun complet și ți-e absolut imposibil să începi o nouă zi de lucru fără o cafea la bord, cel puțin pune-i un pic de lapte, zahăr sau frișcă să îi mai atenuezi efectele negative.
Unica.ro