Acasăsinucidere maramuresORA PAMANTULUI 2015 - Astăzi, 28 martie, putem dărui naturii din...

ORA PAMANTULUI 2015 – Astăzi, 28 martie, putem dărui naturii din energia noastră

spot_img

DISTRIBUIȚI

În 2015, evenimentul Ora Pământului – Earth Hour se marchează la 28 martie, în intervalul 20,30 – 21,30, fiind cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie. Peste 7.000 de orașe, din mai mult de 162 de țări, vor stinge lumina, în acest an, cu scopul de a arăta preocupare pentru protejarea naturii.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu Earth Hour. Acesta are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx și Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieței Roșii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi și o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem și mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon etc.

În acest an, mai multe orașe din țară și-au anunțat participarea la Ora Pământului prin oprirea iluminatului public în zone extinse, pentru a atrage atenția asupra importanței fiecărui cetățean în protecția mediului. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă, an de an, la evenimentul Ora Pământului.

În România, ea se marchează din anul 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. În București, Palatul Parlamentului, Camera Deputaților, Statuia Aviatorilor, Palatul Victoria și sediul Primăriei Municipiului București s-au numărat printre instituțiile și monumentele care au stins lumina în anii anteriori. Conform organizației de mediu, de-a lungul celor șase ediții de până acum, peste 40 de orașe din România au marcat în mod activ acest eveniment și sute de mii de români au stins luminile pentru o oră în locuințele lor.

În 2015, mesajul și îndemnul organizației pentru comunitatea Earth Hour din România este ”Dăruiește naturii din energia ta”. La nivel de orașe, autoritățile și asociațiile locale au fost provocate să organizeze, pe parcursul lunii martie, acțiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit – Crosul „Ora Pământului”, unde să se adune toți cetățenii preocupați de natură și pasionații de alergare.

În cadrul Competiției pentru Capitala Earth Hour, organizată la nivel național de WWF-România, din 2012, orașele Bistrița, Timișoara și Satu Mare au primit titlul de Capitala Earth Hour România. Între evenimentele din România, se numără și acțiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activități culturale.

Mișcarea Earth Hour a fost inițiată în anul 2007 de World Wide Fund for Nature, care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment în orașul Sydney, când 2 milioane de case și sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.

Înființată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA