„O cafea în așteptare, vă rog!”
„Desigur!” este reacția prietenoasă a chelnerului care te privește cu admirație pentru că te gândești și la aproapele tău, în timp ce notează repede pe un bilețel și îl pune sus la vedere pentru a putea fi văzut de cei doritori.
Cafeaua în așteptare sau „suspended coffee” este un concept adus din Napoli, Italia, unde acest gest de compasiune pentru semenii noștri este considerat ca fiind normal. Oamenii cumpără zilnic cafele, care sunt lăsate în așteptarea celor care nu își pot permite una, astfel cei care nu au bani să cumpere sau se află într-un moment dificil, merg într-unul din aceste localuri și o primesc.
Și în Cluj exisă un astfel de local și anume cafeneaua Francesca din Piața Muzeului care este cea care a adus zâmbetele pe fețele clujenilor, punând în aplicare această idee de „cafea în așteptare”. „Este o idee bună, în semn de solidaritate pentru semenii noștri, conturată în jurul unei băuturi care are o semnificație socială, în jurul căruia oamenii se adună și socializează”, spune Dinu Gherman, proprietarul cafenelei.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, doritorii plătesc în așteptare de la cafele la cozonaci și prăjituri, pentru a le face un cadou dulce celor neajutorați. Bunătățile se împart pe stradă celor neajutorați în Ajunul Crăciunului, pentru a le face sărbătorile mai frumoase, iar masa lor să fie plină cu bucate.
Dacă vrei să faci pe cineva fericit, dacă vrei să iți ajuți aproapele, cafeaua în așteptare este soluția!
Lenuta Marinca , RadioTv Unirea