AcasăActualitateSocialOPINIE - De Legea dării în plată ar trebui să beneficieze doar...

OPINIE – De Legea dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti, consideră 77% dintre români

spot_img

DISTRIBUIȚI

Peste trei sferturi dintre români (77%) consideră că, în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti, dar nu mai vor, se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată”, realizat de IRSOP Market Research & Consulting și preluat de Asociația Română a Băncilor.

„Majoritatea respondenților s-a pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care și-au cumpărat mai multe case/terenuri și au dificultăți, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit și se află în dificultate financiară”, se menționează într-un comunicat al ARB.

Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

„Avantajul major al legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că, după insolvență, debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului”, se precizează în comunicat.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondaj.

Studiul „Opinia românilor despre Legea dării în plată’ s-a realizat la nivel național pe un eșantion de 1.016 de respondenți, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populație adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecționate în 433 de localități urbane și rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafață a țării. Sondajul a fost realizat pentru Asociația Româna a Băncilor în perioada 28 martie — 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/—3%.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA