Una dintre personalitățile marcante ale culturii române, Nicu – Aureliu (Nicolae) Steinhardt s-a născut la 29 iulie 1912 în comuna Pantelimon, lângă Bucureşti.
Eseist, prozator, critic literar, doctor în drept constituţional, el a fost închis politic în grupul Noica-Pilat. A stat în închisoare în perioada ianuarie 1960-august 1964, iar în 15 martie 1960 trece la creştinism fiind botezat în credinţa ortodoxă de către Părintele Mina Dobzeu.
Ultimii nouă ani de viaţă îi petrece la Mănăstirea Rohia, în 16 august 1980 a fost tuns în monahism de către Arhimandritul Serafim Man. Opera Monahului Nicolae a fost tipărită abia după 1989, la loc de cinste fiind capodoperele ”Jurnalul fericirii” şi ”Dăruind vei dobândi”.
”În 30 martie 1989, Monahul Nicolae Steinhardt trece la în lumea drepţilor, sufletul înălţându-se la Domnul, trupul odihnindu-se în cimitirul mănăstirii Rohia, iar chilia din Casa Poetului păstrând acelaşi duh şi stând mărturie peste veacuri”, se arată pe pafina de Facebook a mănăstirii.
Sunt voci care fac referire la canonizarea lui Nicolae Steinhardt, mai ales că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit, la propunerea Patriarhului Daniel, ca anul 2017 să fie dedicat „apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.
I.P.S. Iustinian Chira, episcopul Maramureșului și Sătmarului, duhovnicul care l-a tuns pe Nicolae Steinhardt întru monahism, spunea, conform evz.ro: „Toți aceștia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncați în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispășească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi. Ei sunt de fapt sfinți. Prin jertfă, s-au sfințit, s-au sanctificat.”
IPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a declarat însă, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Steinhardt, că acest lucru nu ar fi pe placul Monahului Nicolae Delarohia, conform lumeacredintei.ro: ”Dacă canonizarea lui îi interesează pe unii doritori de festivism sau de senzaţii tari, cred că aceasta i-ar repugna lui Steinhardt”.
Sursa foto: Facebook