În urmă cu câteva zile, un părinte a semnalat faptul că fetița ei, elevă la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Baia Mare, a venit acasă cu un corn mucegăit. Potrivit femeii, situația a fost „elucidată” într-un timp relativ scurt: elevii s-ar fi jucat cu alimentele în sala de clasă iar unele expirate au ajuns în ghiozdanele celor mici.
Povestea spusă de către oficiali
La scurt timp de la publicarea articolului pe ActualMM.ro, Consiliul Județean s-a autosesizat și a mimat un control asupra instituției de învățământ. Mai exact, i-au întrebat dacă este adevărat, ei au spus că nu. Pa și la revedere.
Potrivit reprezentantei unității de învățământ, din cadrul „Programului pentru Școli al României”, prin care se derulează și proiectul „Cornul și Laptele”, Duma Nadia, insinuările cum că produsul de panificație mucegăit ar fi rămas în sala de clasă nu au putut fi probate.
Ce spun părinții elevilor maramureșeni
Conform comunicatului, învățătoarea clasei în care s-a semnalat problema spune că elevii s-au jucat cu alimente expirate (există mai multe, conform comunicatului Consiliului Județean Maramureș) din cauză că… părinții nu le-ar fi verificat ghiozdanele acasă, loc în care se presupune că ar fi fost ținute alimentele trecute de termenul de valabilitate. Acceastă ipoteză, tot fără să poată fi probată, este și mai puțin probabilă decât cea în care elevii ar fi găsit alimentele în băncile sălii de clasă. De ce? Pentru că produsul de panificație adus de elevă acasă a expirat în data de 28.01.2019 (conform etichetei- vezi FOTO). Astfel, considerăm că e foarte puțin probabil ca părintele să nu fi verificat ghiozdanul copilului său încă din anul școlar 2018-2019.
Astfel, Duma Nadia (conform surselor noastre, în același timp fiica directoarei școlii) a declarat public, la solicitarea Consiliului Județean Maramureș, un alt fapt care nu poate fi probat, dar care pune instituția într-o lumină mai bună.
Desigur, au fost multe alte reacții ale unor părinți din Baia Mare sau alte localități din județ. Mulți dintre ei s-au plâns că au întâlnit probleme asemănătoare cu produsele de panificație oferite copiilor, dar și cu laptele. Mai exact, o femeie a povestit cum copilul ei a ajuns la spital de urgență după ce a băut laptele primit de la școală, având simptome precum vărsăturile sau diareea.
O altă persoană care dorește să îi fie protejată identitatea, părinte a unul elev în clasa a 6-a la Colegiul de Arte din Baia Mare, a declarat pentru ActualMM.ro că elevii sunt trimiși SĂ SEMNEZE și să ridice produsele din locul în care sunt depozitate. Produse pe care, conform, femeii, de multe ori elevii aleg să nu le ridice din cauza stării neconforme în care s-ar afla acestea.
Ce spune legea
Potrivit Hotărârii nr. 640 din 2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, art. 9, directorii unităților de învățământ sunt responsabili de recepția produselor în unitățile de învățământ, precum și de distribuirea acestora elevilor prezenți la cursuri.
De asemenea, tot în cadrul acestei hotărâri sunt specificate condițiile în care trebuie să fie păstrate produsele alimentele de către unitățile de învățământ: „depozitarea produselor în unitățile de învățământ se face în spații special amenajate pentru depozitarea/ păstrarea produselor în condiții de igienă, dotate, după caz, cu echipamente frigorifice monitorizate din punct de vedere al temperaturii”.
Conform prevederilor legale în vigoare, temperatura la care trebuie păstrat laptele este între +2 și +4 grade celsius. Așadar, necesitatea unor frigidere în școlile în care se derulează programul „cornul și laptele” este cât se poate de clară.
La cererea ActualMM.ro, reprezentanții ISJ Maramureș au solicitat directorilor unităților de învățământ din județ să semnaleze orice fel de abatere care ar putea pune în pericol sănătatea copiilor. Răspunsul directorilor: nimeni nu are nici o problemă.
Pe această cale solicităm Inspectoratului Școlar al Judțului Maramureș, respectiv Consiliului Județean Maramure, prin care se derulează programul „cornul și laptele” în Maramureș să ne transmită câte din unitățile de învățământ din județul nostru întrunesc condțiile de depozitare a produselor alimentare care ajung la copii și dacă toate unitățile de învățământ au frigidere sau camere frig pentru a păstra alimentele cum spune legea.
În contextul în care nu mai puțin de 17 școli din Maramureș au încă WC-ul în curte, iar personalul în școli este insuficient, chiar suntem curioși câte dintre unitățile de învățământ au posibilitatea să respecte cu strictețe, așa cum reiese din declarația Consiliului Județean, condițiile de primire, păstrare și distribuire a alimentelor care la copii. Personal, ca o concluzie pe care mi-o permit în calitate de părinte, aș paria că în cazul unor controale dispuse de către autorități (ca exemplu, vezi rezultatele unor controale de acest fel în Buzău, zilele trecute), am vedea că teoria Consiliului Județean e una, iar realitatea în teritoriu e alta. Între timp, oficial, toate sunt roz în județul nostru.
Probleme în Maramureș cu acest program au mai fost și în trecut, cum arăta presa vremii la vremea respectivă: un copil și-a rupt un dintre în corn, altul a ajuns la spital după ce a mâncat un corn.
Facem un apel către părinții care au copii care beneficiază de corn și lapte în cadrul acestui program, să ne transmită dacă au avut sau vor avea situații neplăcute cu privire la calitatea acestor produse și chiar să facă plângeri la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului. Pentru că nimic, nici politica, nici interesele economice ale unora sau altora, nici măcar dezinteresul celor care ar trebui să asigure că sunt îndeplinite condițiile pentru asigurarea bunăstării copiilor noștri nu sunt mai presus de sănătatea copiilor noștri.
Adrian Barbur/ ActualMM