Ochiul uscat reprezintă o problemă obișnuită în ziua de azi, care este trecută cu vederea de oameni. Această problemă este tratabilă, în general cu picături pentru ochi, care sunt recomandate de un medic oftalmolog. Sindromul de ochi uscat afectează filmul lacrimal și produce simptome oculare: un disconfort accentuat, inflamație, leziuni ale suprafeței ochiului și altele.
Cauzele apariției sindromului de ochi uscat
Există diferite cauza ale acestui sindrom și acestea nu trebuie ignorate. Medicii sugerează oamenilor să fie atenți la simptome și să încerce aplicarea unor tratamente pentru ameliorarea lor. De regulă, ochiul uscat produce un disconfort destul de neplăcut și are și consecințe.
Medicii spun despre simptomele ochiului congestionat, care apar atunci când se stă în fața ecranului o lungă perioadă de timp, acesta fiind un obicei stresant pentru vedere, ce poate crea multe probleme. Simptomele includ: ochi uscați, durere de cap, vedere încețoșată, ochi dureroși și obosiți, dificultăți de concentrare, mâncărime la ochi, senzație de nisip în ochi, amețeală.
Principalele cauze ale uscăciunii oculare sunt:
- scăderea cantității de lichid la glandele lacrimale
- intensificarea evaporării lichidului lacrimal, ce este pe suprafața ochiului; acest lucru se întâmplă din cauza înaintării în vârstă, cantitatea de lichide lacrimogene scade, deseori și datorită aerului condiționat.
Alături de acestea, se disting și alte cauze ale uscăciunii ochiului, care pot fi evitate.
Expunerea cronică la lumina albastră
Dacă ochii sunt suprasolicitați digital, atunci șansele să apară un disconfort ocular sunt mari. În ziua de azi, nu este o noutate că oamenii petrec multe ore pe smartphone, tabletă sau computer. Din păcate, ochii sunt sensibili și riscul de supraefort digital crește. Pentru a atenua disconfortul creat de lumina albastră, emisă de ecranele dispozitivelor electronice, se pot utiliza ochelari cu lentile protecție calculator.
Cei mai expuși riscului de a suferi de uscăciune oculară și alte simptome, produse de lumina albastră, sunt tinerii. Aceștia petrec foarte mult ore pe laptop sau calculator, sunt dependenți de telefoane și alte gadgeturi adaptate stilului de viață digital.
Lumina albastră de la ecrane dăunează ochilor și poate provoca îmbătrânirea prematură a acestora, diminuând vederea. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu aceste neplăceri create de lumina emisă de ecranele dispozitivelor digitale și sunt atenți la simptomele care semnalează anumite afecțiuni oculare declanșate.
În prezent au apărut pe piață o gamă variată de ochelari de calculator, cu lentile special concepute pentru a filtra lumina albastră. Aceștia protejează ochii de lumina dăunătoare a ecranelor și susțin focalizarea ochiului, astfel încât și contrastele din imagine sunt îmbunătățite. Prin purtarea ochelarilor de computer, ochii se relaxează datorită noilor tehnologii adoptate.
Iluminatul insuficient sau excesiv
Și iluminatul neadecvat este un factor de risc al uscăciunii ochilor și oboselii oculare. De asemenea, ochii devin uscați dacă oamenii clipesc mai puțin atunci când se uită un timp îndelungat, fără pauze, la ecran. Asta este o problemă ce apare în mod frecvent și care reduce cantitatea de lichid lacrimal a ochiului.
Alți factori de risc despre care spun medicii sunt:
- bolile și afecțiunile de ochi, ca de exemplu blefarita inflamatorie
- incapacitatea ochiului de a produce cantitatea normală de lichid lacrimal
- tulburările oculare din cauza unor profesii, la care vederea este suprasolicitată
- factorii de mediu – rafale de vânt, aparatele de aer condiționat, aerul uscat
- tulburările hormonale, traumele oculare
- purtarea unor lentile de contact neadecvate
- administrarea unor medicamente ce produc efecte secundare.
Și temperaturile calde de vară pot determina pierderea umezelii în ochi, mai ales în perioadele caniculare. Ochelarii de soare sunt o necesitate vara, ei oferă protecție ochilor împotriva razelor ultraviolete (UV).
Pentru a trata sindromul ochiului uscat sunt recomandate picăturile oftalmologice, care mențin sănătatea vederii. În plus, ar fi indicat ca oamenii să fie atenți la programul de lucru la calculator, la pauze, pentru a reduce pe cât posibil timpul petrecut în mod continuu în fața ecranului computerului. În acest fel se pot preveni o parte din problemele de vedere și de ochi.