Cu toate că numărul parlamentarilor a crescut considerabil după alegerile din 9 decembrie 2012, bugetul alocat celor două Camere pentru 2013 va rămâne la nivelul anului anterior. Sincer să fiu, la început nu mi-a venit să cred că este posibil așa ceva, dar iată că faptele mă contrazic. Pentru a se încadra strict în bugetul alocat, conducerile celor două instituții au decis să recurgă la măsuri de austeritate aproape imposibil de imaginat până mai ieri.
Una dintre ele se referă la renunțarea cazării parlamentarilor în regim hotelier, contra acordării unei sume individuale din care să se poată achita costul chiriei în alte locații.
Cele două Camere ale Parlamentului au trecut la ”testarea” aleșilor, având în vedere că dispozițiile intră în vigoare de la 1 martie. Normal că aleșii fără număr ai neamului nu vor să renunțe la condițiile oferite de hoteluri. Nu-i doare-n cot că aici, pentru o singură zi de cazare, populimea, adică noi, achită în medie 235 de lei, fără TVA sau taxă hotelieră.
Camera Deputaţilor precizează că 301 deputaţi şi-au clarificat opţiunea pentru cazare, dintre care 101 au optat pentru cazarea în alte spaţii decât cele de la hotelurile care au contract cu instituţia.
Între parlamentarii maramureșeni care au solicitat sume pentru cazarea individuală se numără… deputatul Vasile Berci! Pe lista celor care nu sunt dispuși să renunțe la minunatele dar costisitoarele condiții oferite de hoteluri, se regăsesc parlamentarii: Liviu Titus Pașca, Mircea Dolha, Călin Matei, Mircea Man, Nuțu Fonta, Cornelia Negruț, Gheorghe Șimon, Istvan Bonis, Florin Tătaru. Nu și-au precizat opțiunile (sau nu am aflat noi de ele), Sorin Bota, Liviu Marian Pop și Ciprian Rogojan. După cum vedeți din listă, nu contează de la ce partid provin, interesele personale le sunt comune.
E bine de reținut ceea ce Camera Deputaţilor precizează. Tariful unei zile la hotel pentru un deputat care optează pentru o astfel de formă de cazare variază de la 235 de lei până la 190 de lei, fiind încheiate contracte cu şase unităţi hoteliere între care şi Rin Hotel.
În cazul tuturor contractelor încheiate de Camera Deputaţilor este prevăzută condiţia ca unitatea de cazare să fie „dublă”.
Pentru locurile de la Hotel Bucureşti (Radisson Blu) şi Hotel Marriott este perceput un tarif de 235 de lei per zi, în timp ce la Hotel Monte-Nelly şi Hotel Royal tariful ajunge la 225 de lei per zi. Cel mai mic preţ este practicat în cazul Camerei Deputaţilor de Hotel Rin şi Hotel Phoenicia – 190 de lei per zi.
Camera Deputaţilor menţionează că „tarifele prezentate nu includ TVA sau taxa hotelieră”.
Grigore Ciascai