Reprezentant al generație tinere, Mihai Țăranu, cunoscut drept Zmenta, încearcă să îi convingă pe cei de vârsta lui că tăcerea și complacerea într-o situație nu este o soluție. Considerat drept o voce a tinerilor, Mihai a reușit prin muncă și perseverență să ajungă cunoscut și dincolo de Baia Mare. A fost declarat omul anului în online, însă titlul l-a privit ca și pe o încununare a muncii depusă timp de opt ani. Nu este modelul tinerilor care stau cu mâna întinsă la mila părinților sau așteaptă să fie ajutați de alții. Dimpotrivă. Implicat într-o serie de activități, Zmenta reușește să susțină proiecte importante, cum ar fi candidatura municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Felul lui de a fi, direct și câteodată acid, i-a atras antipatii, însă de fiecare dată a mers mai departe știind că nu are nimic de pierdut. A reușit să aibă un cuvânt de spus și recent la mișcările de stradă în urma cărora fostul premier al României a demisionat din funcție. Spune direct că a ieșit în stradă pentru viitorul lui și al altor oameni și este conștient de faptul că oamenii din orașul pe care îl numește acasă, adică Baia Mare, l-au ajutat să ajungă astăzi pe cele mai înalte culmi are vlogger-ului. Petru că Baia Mae are un loc aparte în inima lui, Mihai nu a stat pe gânduri și s-a angajat într-un demers măreț, cel de a susține municipiul pentru candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Știe, chiar dacă sunt mulți care nu înțeleg încă acest proiect, că tot ce trebuie este să „conteze să vrem, să credem, să ne dorim și să ne cunoaștem potențialul, astfel oricum vom deveni o Capitală Culturală”.
El însuși o voce a tinerei generații, Zmenta susține că tinerii nu au curajul să spună public lucrurile are îi deranjează. Astfel, ajung să fie îndrumați de necunoscuții din jur într-o altă lume în care nu pot să își atingă țelurile la care țintesc. Î vârstă de 23 de ani, Mihai Țăranu a acceptat să ne împărtășească o parte dintre proiectele pe care le susține, dar și cum s-a „pricopsit” cu porecla care l-a făcut atât de celebru.
Cine este Mihai Țăranu și nu Zmenta, cum ești cunoscut mai mult în rândul tinerilor?
Haha, Mihai Țăranu este omul, Zmenta brand-ul. Mihai e un tip realist, nebun, cu o imaginație bogată și cu simțul umorului. Zmenta e ce vrea Mihai, dar de fiecare dată au în comun simțul umorului. Sunt prieteni buni, nu se ceartă niciodată, deși Zmenta este mai cunoscut. Tot branding-ul l-am făcut pe Zmenta timp de opt ani, așa mă știe toată lumea, așa îmi spun și prietenii. Dar e ok, tot eu sunt!
Ai fost desemnat omul anului în online. Ce a însemnat să ajungi până la acest pas?(aici mă refer la munca depusă).
Titlul nu contează foarte mult, dar da, e răsplata unei munci de opt ani. Peste patru ani de scris pe blog și aproape patru ani de filmări și montaje. Nopți nedormite, săptămâni fără weekend-uri, viața personală cam zero și scenarii peste scenarii pentru a amuza sau informa oamenii care mă urmăresc. Peste 350 de clipuri filmate și 4.000 de articole scrise pe blog. Iar acum abia am 22 de ani împliniți, sper să fie mult mai multe!
Ce înseamnă în România vlogger și cât de cunoscută este această „meserie”?
Foarte mulți oameni încă nu cunosc termenul, dar vlogger înseamnă să-ți exprimi ideile sau gândurile într-un format video. Blog-ul e scris, vlog-ul e filmat, asta e singura diferență. Înseamnă să fii prezentatorul propriei tale emisiuni. În România, publicul în general e unul tânăr, 14-30 ani, adică generația care folosește mult mai mult tehnologia. Dar încet-încet crește media de vârstă, văd și oameni la 40-50 de ani care urmăresc. 2% din publicul meu e +60 de ani, deci e de bine!
Recent ai scos în stradă oameni, te implici în susținerea municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. De ce ai ales să te implici în aceste proiecte și ce înseamnă ele pentru tineri?
Nu am scos neapărat eu oamenii în stradă, cei care au ieșit, au ieșit singuri. Eu doar le-am dat curajul să o facă. Am ieșit 6 zile în stradă, pentru viitorul meu și al altora, dar din păcate nu cred că am schimbat ceva. O să fie la fel. Da, pentru susținerea municipiului Baia Mare în lupta pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021, nici nu am stat pe gânduri. E orașul în care am crescut, m-am format și m-am lansat. Baia Mare e acasă. Băimărenii sunt prieteni. O să-mi susțin orașul totdeauna și o să spun cu mândrie că sunt ardelean, că sunt băimărean! Proiectele ce se vor pune în practică în anii ce urmează sunt inovatoare pentru oraș și comunitate. Mi se pare extraordinar să te folosești de ce ai și să transformi în ceva modern, ceva util anilor în care trăim. Și pentru că suntem în secolul tehnologiei, iar una dintre ideile principale este de a combina offline-ul cu online-ul, de a digitaliza și a ne moderniza păstrând tradiția și cultura, nu pot să fiu decât încântat că se poate și că o să fim primul oraș din România în pas marile orașe culturale ale lumii. Contează să vrem, să credem, să ne dorim și să ne cunoaștem potențialul, astfel oricum vom deveni o capitală culturală.
Ești un tânăr care atrage simpatie, dar și antipatie în rândul generației pe care o reprezinți. Care crezi că sunt motivele pentru care te arată tinerii ca și exemplu, dar și care sunt lucrurile din cauza cărora crezi că nu ești pe placul unora?
Pentru că sunt realist și pentru că spun tot ce simt și cred. Nu tac și sunt acid. Nu am nimic de pierdut. Și e normal să fie păreri pro și contra. Mie din moment ce îmi merge bine datorită muncii, înseamnă că gândesc bine. La fel gândesc și când spun public ceva, deci nu gândesc rău. Că, repet, mie-mi merge momentan bine! (râde)
Ce crezi că le lipsește tinerilor din ziua de astăzi? De ce nu reușesc ei de fiecare dată să se facă auziți?
Curajul și seriozitatea. Nu pot spune că nu știu să se exprime. Să te exprimi nu înseamnă doar să vorbești, există multe mijloace chiar pot atrage atenția mult mai bine decât niște vorbe. Trăim în niște ani în care toată lumea, nu doar tinerii, nu se implică pentru toți, ci doar pentru persoana lor. Niște ani în care lumea s-a săturat să se bată cu morile de vânt, iar singura soluție de exprimare este să-și vadă de treabă și să se amuze de situații. Soluții există, dar sunt în fiecare dintre noi și doar singur le poți descoperi, nimeni necunoscut de pe stradă nu poate să vină să-ți spună ce ar trebui să schimbi la persoana ta.
Cum arată politica zilelor noastre prin ochiul unui tânăr?
Mizeră. Există doar partide politice, doctrină zero. Doctrina e interesul propriu și atât. Cunosc oameni politici, dar, din păcate, sunt prea puțini cărora li se văd realizările. Nu aș mai vrea să văd toate mumiile neadaptate la realitate în funcții de conduceri. Mi-ar plăcea să văd parlamentarii lunar să revină în orașul lor și într-un mod public, într-o zi de weekend, să asculte dorințele oamenilor spuse printr-un lider (dar public), iar după toate, la nivel național, să fie centralizate, îmbinate și puse în practică. Cum ies printre noi de fiecare dată când vor să fie aleși, așa pot și după. Cei care fac asta, merită glonț. Atât. Deja mă agit și mă enervez.
Ce a contribuit la succesul tău?
Munca, perseverența și oamenii. Dar în principal oamenii, dacă nu erau ei să mă susțină și să mă share-uiască, să vadă și prietenii lor ce fac, nu eram nicăieri. De aceea o să mulțumesc totdeauna oamenilor că mi-au dat șansa să fiu auzit și să-mi schimbe viitorul. Niciodată nu m-am gândit să ajung aici, dar, cine știe, poate s-au gândit ei, oamenii. Și pentru că am început din Baia Mare și fac în mare toată treaba de aici din oraș, în principal le mulțumesc băimărenilor, că ei mi-au dat startul!
Cum ai descrie orașul Baia Mare în comparație cu alte orașe?
Liniștit, curat, aranjat și cu oameni buni și primitori!
Ce planuri de viitor ai?
Dacă e să vreau să fac ceva, e să pot să văd toți oamenii fericiți și fără griji pentru ziua de mâine. Și dacă nu se poate, măcar să gândească toți pozitiv, să văd mai mult optimism și încredere în ei și în ce se poate face! Pentru mine, nu știu, cochetez de ceva vreme și cu marketing-ul și tot ce înseamnă creație, probabil ceva în domeniu. Nu dau nimic din casă, o să las faptele să vorbească, când o să fie!
De unde porecla Zmenta?
De la mentă cu un Z în față. E veche, de vreo 10 ani. Eram copil, dar îmi place!
Cel mai important proiect în care ai fost implicat până acum? Și de ce îl cataloghezi drept cel mai important?
Depinde în ce domeniu. Nu prea-mi place munca de echipă și proiectele în care nu rezonez cu oamenii pe care nu-i simt vizionari. Exemplu nu știu ce să dau, am avut proiecte ce țin de IT, web, advertising, muzică etc.
Cum ai descrie generația ta?
Revoluționară, dar sper să fie mai serioasă și morală! O generație ce se bate între două mentalități: cea a părinților (care preponderent e bună, dar care nu au avut atât de multă libertate și dreptul la informare) și cea a occidentului (care e puțin mai greu de înțeles pentru părinți). Dar dacă asimilezi informația bună și doar în care te identifici, ai doar de câștigat. Am mare încredere în generația mea!
Cine ar fi câteva modele sănătoase în viață? Și de ce ei/ele și nu alții?
Părinții și câțiva prieteni. Nume de personalități nu am, pentru că nu-i pot considera modele, ci doar oameni care mă inspiră.
Simona Vasiac