AcasăActualitatePoliticOAMENII MARAMUREŞULUI - Mihaela Pușnava - tânăra din echipa lui Cătălin Cherecheș...

OAMENII MARAMUREŞULUI – Mihaela Pușnava – tânăra din echipa lui Cătălin Cherecheș pentru care Baia Mare a devenit „acasă”

DISTRIBUIȚI

Cel mai tânăr candidat al Coaliției pentru Baia Mare este Mihaela Pușnava. Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, cât și a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, Mihaela este unul dintre membrii echipei de bază care a adus orașului Baia Mare calificarea în lista scurtă a competiției pentru titlul de Capitală Europeană în 2021. La 27 de ani, activitatea și experiența sa profesională include elaborarea de politici publice importante, precum Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Zonei Centrale București. De asemenea, a coordonat strategia integrată de dezvoltare urbană a Municipiului Baia Mare, cât și pe cea de dezvoltare culturală, elaborând, alături de primarul Cătălin Cherecheș, portofoliile de investiții publice ale orașului nostru, amândouă instrumente utile care pregătesc orașul nostru pentru găzduirea titlului de Capitală Europeană a Culturii.
De ce ați hotărât să candidați pentru Consiliul Local Baia Mare?

Drumul m-a purtat, în urma cu doi ani, în Baia Mare, atunci când am acceptat invitația domnului primar Cătălin Cherecheș de a colabora în diverse proiecte. Mărturisesc că m-am îndrăgostit de oraș pentru ceea ce are de oferit și, mai ales, pentru oamenii săi și astfel am hotărât să rămân. Baia Mare este pentru mine, astăzi, în nume și în suflet, mai mult de acasă. Este idealul pe care îl văd înfăptuindu-se și pentru care visez și muncesc, cu încredere, cu mult curaj, ca în septembrie să-l pot numi cu mândrie Capitală Europeană a Culturii.

Cred cu tărie faptul că dacă vrei și ai cu cine, poți schimba lumea. Tocmai de aceea, în ciuda faptului că nu sunt o persoană ghidată de aspirații politice, am acceptat invitația lui Cătălin Cherecheș de a face parte din echipa Coaliției pentru Baia Mare. În ultimii patru ani, Baia Mare a făcut performanță în administrație și s-a transformat. Sunt convinsă că în formula diversă propusă de Coaliția pentru Baia Mare putem depăși performanțele mandatului trecut și putem contribui, cu modestie, la un destin pozitiv al orașului nostru.

În perioada precampaniei și a campaniei electorale, s-a vorbit tot mai des despre nevoia de dezvoltare economică a orașului. Care sunt proiectele pe care le propuneți în acest sens?

Primii pași pentru creșterea importanței economiei locale s-au făcut deja, cu rezultate palpabile, cu mai mult de 500 de milioane de Euro creștere a volumului de activitate. Asta nu înseamnă că situația este una perfectă și că această creștere trebuie să se oprească aici. Cred că Baia Mare trebuie să profite de vocația sa turistică și creativă, aducând venit din consum exterior și totodată, modernizându-și industria de producție. Nu am spus-o o dată, ci de sute de ori, este mare nevoie să creștem valoarea adăugată a economiei locale, promovând realizarea de investiții în industriile creative și de ce nu, în cercetare.

Unul dintre proiectele propuse de către Coaliția pentru Baia Mare care vizează dezvoltarea economică se constituie în fondarea unei Agenții Municipale de Dezvoltare Economică, pe modelul Barcelona Activa, care a generat zeci de mii de locuri în doar 10 ani. Această Agenție va gestiona fondul funciar public disponibil în relația cu posibili investitori, finalizarea procedurilor de realizare a unui Parc Industrial și va negocia crearea de parteneriate public-private. Tot în aceeași idee, dorim să organizăm o „bursă” municipală a locurilor de muncă, care să medieze relația dintre angajator și tinerii absolvenți și care să ofere tuturor, în parteneriat cu operatorii economici, posibilitatea de formare sau reformare profesională.

Inițial, proiectul de Capitală Europeană a Culturii a fost și uneori încă este privit cu scepticism. Credeți că Baia Mare are șanse la câștigarea acestui titlu?

Sunt un om al provocărilor și al misiunilor grele. Așa cum vă spuneam anterior, dacă vrei și ai cu cine, poți muta munții din loc. Cred în echipa de visători îndărătnici care se luptă pentru acest ideal și pot să spun că mă simt onorată să fac parte din echipa lor. Din prima zi în care am discutat despre proiectul Baia Mare 2021, atât eu, cât și Primarul Cătălin Cherecheș l-am văzut realizat. Credința este elementul esențial pentru orice succes. Alături de credință stau voința și putința. Am trecut peste un prim hop, am intrat în lista scurtă, alături de București, Cluj-Napoca și Timișoara. În august și septembrie, ne vom afla în fața unui nou test de mare dificultate, depunerea candidaturii finale, vizita juriului și nominalizarea. Consider că ne stau alături toate cele 3 ingrediente: credința, voința și putința.

Baia Mare 2021 nu este despre politică, ci despre comunitate. Beneficiile unui astfel de proiect se răsfrâng în mod direct asupra tuturor cetățenilor acestui oraș. Studiile Comisiei Europene arată că fiecare Euro investit de orașele care au câștigat titlul aduce alți 7 euro în comunitățile respective, ca să nu vorbim despre investițiile folosind fonduri guvernamentale și europene de zeci de milioane de euro sau despre înzecirea numărului de turiști. Acestea sunt doar câteva dintre elementele pe care le dorim realizate în Baia Mare.
Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Este urbanist și jurnalist deopotrivă, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București. În 2011, a fondat Asociația Română a Tinerilor Arhitecți. S-a alăturat primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în încercarea de a face din oraș Capitală Culturală Europeană în 2021, dar a și candidat la alegerilor locale din 2016 pentru un post de consilier.„Baia Mare este pentru mine, astăzi, în nume și în suflet, mai mult de acasă”, afirmă ea (detalii AICI). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA