Director al Liceului Teoretic Emil Racoviță din Baia Mare, Mariana Pop este candidat la Consiliul Local Baia Mare din partea Coaliției pentru Baia Mare.
În vârstă de 56 de ani, aceasta face parte din echipa de profesioniști pe care Cătălin Cherecheș o are alături de el la alegerile locale din 5 iunie. Timp de aproximativ 30 de ani i-a inițiat pe tineri în arta învățării și a reușit performanța de a conduce Inspectoratul Școlar Județean Maramureș într-o perioadă de criză economică, timp de trei ani, iar vreme de opt ani a fost inspector general adjunct. Implicată activ în viața comunității băimărene, Mariana Pop este membru de onoare al Federației YMCA România.
„Coaliția pentru Baia Mare înseamnă oameni care au disponibilitatea de a-și pune toată priceperea lor pe segmentele în care se simt profesioniști, în slujba comunității locale în care trăiesc împreună cu ceilalți. Am fost propusă să candidez din partea Coaliției pentru Baia Mare și am primit cu toată deschiderea invitația, conștientă fiind de rolul educației în progresul și cultura unei comunități. Este foarte important ca învățământul să fie înțeles corect, ca și parte a educației și nu ca singurul responsabil”, așa descrie Mariana Pop structura din partea căreia a ales să se pună în slujba comunității și a intereselor cetățenilor.
A intrat în Coaliție pentru Baia Mare la inițiativa lui Cătălin Cherecheș și alături de el are de gând să lupte pentru implementarea și continuarea proiectelor care odată realizate ar putea pune municipiul pe harta lumii. Mariana Pop consideră că experiența ei în învățământul maramureșean poate să o folosească în slujba comunității astfel încât alături de echipa din care face parte să implementeze un sistem dual de învățământ în Baia Mare. Mai mult, această experiență vastă o ajută pe Mariana Pop să fie lângă Cătălin Cherecheș în bătălia de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Cât de importantă este educația în dezvoltarea unei comunități?
O lume în perpetuă schimbare cere oameni aflaţi mereu pe calea dezvoltării, oameni în căutarea profilului perfect adaptabil la ceea ce tinde să devină societatea viitorului, oameni de acţiune care găsesc soluţii, capabili să creeze noul din vechi. Tânărul de azi este prototipul cetăţeanului de mâine, care își asumă responsabilităţi pe care le poate onora cu cinste.
Un viitor mai bun se poate modela doar prin progres în prezent, iar progresul fără a investi în om riscă o întoarcere la ceea ce a fost. Secolul XXI ne întâmpina cu o provocare – conturarea profilului uman complex în care competenţă, spiritul autentic și ingeniozitatea să fie temelia unei societăţi stabile și fezabile. Pentru a educa un elev bun, în primul rând îi antrenezi gândirea, apoi trebuie să-l înveţi despre cât de importante sunt valorile: familie, societate și ţară,iar în al treilea rând despre importantă tehnologiei și invenţiei.
Pentru că toate acestea să se întâmple este nevoie de infrastructură în învăţământ – Proiectul BAIA MARE, ÎNVAŢĂ! prin care se va continuă construirea și reabilitarea de creșe, grădiniţe, școli, licee, centre de documentare și informare, ateliere școlare, săli de festivităţi, săli de sport – de dotări cu aparatură, material didactic și carte școlară, de înfiinţarea de grupuri consultative socio-profesionale pentru a lua decizii corecte împreună pentru dezvoltarea unui învăţământ dual pe modelul german și austriac – Proiectul BAIA MARE PROFESIONISTĂ!
Ce impact ar avea pentru municipiul nostru realizarea proiectului Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021?
Cultura, înţeleasă ca și complex al instituţiilor sociale, politice și economice, al activităţilor artistice, al manifestărilor spiritual și religioase care caracterizează viaţă unei anumite societăţii, într-un moment istoric dat, Baia Mare este caracterizată de spiritul comunităţii. Aici se dezvoltă solidaritatea băimăreană, patriotismul, aici trăiește un colţ de patrie, în care este nevoie de infrastructură culturală de spaţii pentru evenimente cultural – Proiectul BAIA MARE, ORAȘUL ARTELOR ȘI CULTURII!
Respectul faţă de istoria noastră, păstrarea tradiţiilor și obiceiurilor a fost și va fi mereu o preocupare de suflet a noastră, a băimărenilor. Rădăcinile noastre culturale reprezintă izvorul din care ne tragem puterea pentru viitor și încrederea de sine în ceea ce privește competiţia internaţională. Mai ales acum în vremuri de globalizare, certitudinea provenienţei conferă unui individ mai multă încredere în sine și orientare către viitor. Numai cine își cunoaște rădăcinile poate fi deschis vis-à-vis de ceilalţi. Noi, băimărenii, privim cu încredere înspre viitor pentru că avem o istorie și o tradiţie bogată. Baia Mare s-a schimbat radical în ultimii ani. Dintr-un oraș cu profil minier și meșteșugăresc s-a dezvoltat un oraș industrial, comercial, cultural și turistic, înţelegând că lumea își suspendă hotarele când potenţialul turistic al zonei este pus în valoare, proiectele turistice putând aduce îndepărtarea mai aproape și trecutul în prezent, fiind atrași sute de mii de vizitatori români cât și străini –Proiectul BAIA MARE, CULTURĂ OSPITALITĂŢII.
Acest lucru se datorează în mare parte și locuitorilor săi. Băimărenii se implică într-o paleta diversificată de activităţi – de la muncă de zi cu zi până la muncă de voluntariat, organizarea de activităţi culturale și sportive.
Angajamentul în politică comunală pe această direcţie este mai mult decât o obligaţie. O administraţie locală eficientă influenţează în mod direct bunăstarea noastră, a tuturor! Recentă dovadă în acest sens fiind acţiunile intense pentru Baia Mare – Capitală Culturală Europeană 2021, proiect agreat de toate partidele angajate în competiţia pentru Primăria Baia Mare și Consiliul Local al Municipiului Baia Mare.
Aceasta ne dorim, aceasta doresc tuturor cetăţenilor băimăreni, copiilor acestora și copiilor copiilor lor!
Simona Vasiac