Cine n-are prieteni, să-și facă rost! Cine are, să le trăiască! Eu aș zice, cu gura plină, că am prieteni, mulți și buni, dar și că… numărul lor crește – îmi spune …. cineva… Câteva cuvinte despre poetul şi prietenul Vasile Morar, nu ar ajunge, ar însemna să-l decupez de la inimă și să-l ”vând”, ceea ce … nu se cade. Ca și altă dată, am fost invitat de Vasile al lui Morar din Chelința Ulmeniului de Maramureș sărbătoarea, “Zilele orașului Ulmeni.”
Drumul a fost frumos (la dus), vreme prietenoasă, chiar dacă la Iași ninsoarea se rostogolea și văruia străzile. Cum nu-mi place să întârzii la întâlniri, așa s-a întâmplat și acum, când îl așteptam la Ulmeni în fața școlii, pe ”fratele” Vasile, cavaler de Morar al Chelinței străbune.
Nu am stat mult de vorbă. Timpul, ucigașul pe care-l plătim, ne zorea și trebuia să mergem la gară să-l așteptăm pe prietenul de-acum (atunci nu-l cunoșteam) justițiarul, dar și scriitorul Ioan Scorobete – membru al U.S.R. Ne-am așezat lucrurile la locul găzduirii și cum palinca maramureșeană nu așteaptă mult, am drumețit la d-nul Croata, un croat stabilit la Ulmeni la o… degustare. Nu mult am zăbovit, trebuia să mergem din nou la gară să-i prijonim pe prietenii, Grigore Grigore de la Târgoviște și pe Ioan Vintilă Fintiș de la Ploiești. Doi oameni minunați, eu nu-i cunoșteam, dar acum pot să-i numesc prieteni de-o viață.
De fapt, aceștia, au dat mereu tonul voii bune. Seara, până noaptea târziu am desfășurat unul dintre cele mai frumoase ”Cionacluri”. Am recitat fiecare de-ale noastre dar și “încrucișate” până când “foartetârziul” a spus: Stop!
Dimineața era aproape. După micul dejun, am mers în sala Căminului Cultural pregătirile pentru sărbătoare erau în toi. Apare și prietenul George Terziu de la Satu Mare, dar nu cu…”mâna goală”, ci cu “localnicul” – domnul Radu Ulmeanu, și cu scriitorul Ioan Marian Chihorean.
Împreună cu edilul șef, Lucian Morar, toată lumea trăia la valori înalte evenimentul.
Tânăr, ambițios, primarul, aflat la cel de-al doilea mandat, Lucian Morar, nimeni altul decât fiul prietenului meu, a reușit să facă multe lucruri bune, utile, necesare ptentru. localitatea sa pe care ne-o prezintă cu imensă bucurie.
Ca să-i enumăr realizările, mi-ar lua mult timp, dar… aș zguduii serios modestia neamului Morar. Acest om nu știe să se laude, știe doar să muncească. Aș face pariu că bătrânețea îl va prinde tot primar. Acest inimos tânăr primar, mi-a spus că el nu conduce singur, ci cu cei pe care foarte elogios i-a prezentat, viceprimarul, consilierii și în cuvinte apreciative a vorbit despre aportul fiecăruia în dezvoltarea localității.
Cam peste tot pe unde am fost, în țară sau străinătate, la întâlniri culturale, mi-am făcut obiceiul de a întreba “gazdele” dacă sunt și personalități…, dacă sunt din conducerea acelei comunități prezente. Cunosc un singur lucru sacru: Cultura neamului românesc cea care ne-a adus până aici! Cultura și biserica.
De-asta întreb, dar aici la Ulmeni, de fiecare dată, constat cu mare bucurie că primarul este nedezlipit de fenomenul cultural. Au avut grijă oamenii acestei localități maramureșene să introducă în programul acestei sărbători și un segment cultural, acela al lansărilor de carte.
Cu adevărat momente solemne. Pe lângă cei veniți mai de departe și … “încondeiați” mai sus, au mai prezentat cu cărțile “la control” și oameni … mai de-ai zonei. (Doamne, n-aș vrea sa omit vreunul…!)
Părintele Radu Botiș, om de-al locului, s-a prezentat cu o carte de dimensiuni uriașe ca forma și conținut, Biblia în versuri. De la Orăștie, chiar dacă nu putut veni, Ion Vasiu a fost… “absent – prezent” cu o carte prezentată de Vasile Morar. D-nul Pop Viorel de la Fărcașa cu vreo 3-4 “comentatori” și-a prezentat și domnia sa cartea Bunica. D-nul Ioan M. Lazăr, tot … om de-al zonei a prezentat o minunată carte de culegeri de poezii religioase, frumusețea constand în faptul că a și cântat câteva poeme. Din Baia Mare a sosit Ioan Meteș Chelințeanul, de fel din Chelința-Ulmeni care a prezentat “poporului” Monografia satului Chelința într-o ediție nouă, modificată și adăugită. Doamna Camelia Mureșan a făcut o… scurtă cronică a cărții sale de aforisme. Din categoria celor de departe, eu am prezentat cărtile: 63,tradusă în limba engleză de reputatul comentator al știrilor românești din țară, dar și din America, Nicolae Melinescu, și cartea Omeni și viața mea, carte autobiografică prefațată de același conf. univ. dr. și jurnalist de excepție, Nicolae Melinescu. Am recitat un poem despre… bătrânețe, domnul, Vasile Morar, de asemeni a recitat din creaţiile proprii.
Lumea legendelor românești, cartea d-lui Ioan Marian Chihorean, a impresionat asistența. Au mai fost prezenate: Grigore Grigore – Târgoviște cu 101 poeme, Ioan Vintilă Finti – cărți din care s-a recitat, ”Pentarombul” și ”Fântânile frigului”; Ioan Scorobete – Timișoara cu cărțile, ”Miraj”, tradusă în limba germană, dar și cu “Dragoste și alte păsări de pradă”; George Terziu prezent cu cartea, “Moartea necesară”, a foarte frumos, aducând prin poezie un omagiu soției sale, distinsa doamnă Liliana Terziu.
În finalul prezentărilor de carte, a venit rândul amfitrionului, Vasile Morar prezent cu ultimile trei volume: “Nu vă temeti”, fiecare conținând 1001 poeme. Da! Nu este greșeală cifrică, fiecare volum are câte o mie una poezii. Vasile și-a prezentat cărțile cu grijă și sfială, s-au făcut comentarii s-au discutat… de toate…
Autorii au dat autografe, apoi am fost invitaţi la protocolul pregătit de gazde.
Doamna bibliotecar, Angela Morar, a avut grijă ca totul să se desfășoare ca la carte, la fel și doamna director, Gina Călăuz, dedicată sărbătorilor ulmenești, a supravegheat ca totul să decurgă programului stabilit.
În programul stabilit la această sărbătoare organizată de Primăria oraşului Ulmeni şi Consiliul local Ulmeni, participanţii au avut ocazia de a revedea vechi tradiţii, de a petrece momente de relaxare, să participaţi timp de două zile la activităţi dedicate, în mod deosebit, vieţii culturale, sportive şi artistice. Programul manifestărilor de sâmbătă, 25.10.2014:
– ora 9.50-Deschiderea oficială a manifestărilor sportive: Trupă de MAJORETE a Liceului Tehnologic „Dr. Florian C. Ulmeanu”
– ora 10.00-10.45-Demonstratie judo-elevii de la Liceul Tehnologic „Dr. Florian C. Ulmeanu”, antrenor Pop Vasile.
– ora 11.00 -17.00: Cupa „TOAMNA SOMEŞANA” -fotbal, (Sala de Sport Ulmeni).
Derbi maramuresan, liga a IV-a, seria sud
– Ora 13.00 Fotbal-juniori „Viitorul Ulmeni” -’’Minerul Cavnic” (Terenul de fotbal, Ulmeni)
– ora 15.00 Fotbal-seniori „Viitorul Ulmeni” – ’’Minerul Cavnic” (Terenul de fotbal, Ulmeni)
Manifestări Culturale (Centrul de Cultură şi Arta Ulmeni):
Expoziţia ’’Toamna de suflet’’-realizata de elevii de la Liceul Tehnologic” Dr. Florian Ulmeanu” din Ulmeni. Expoziţia” Muguri de natură, muguri de credinţa” realizata de elevii de la Şcolă Gimnaziala Chelinta. A urmat întâlnirea oamenilor de afaceri, întâlnirea cu fermierii, organizată de Cameră Agricolă Maramureş, lansare de carte. Expoziţia „Fotoetnografica” a lucrărilor de artă fotografică realizate în tabăra de artă fotografică „Fotoetnografica” ediţia a XI-a, Tara Codrului-2013. Manifestări artistice (În centrul oraşului Ulmeni), după care recitaluri: Warm-up DJ, Formaţia Seven, Moldovan Patricia, Diana Marchiş, Grupul folk ORIZONT 77 Camelia Crişan, LORENNA, LIDIA BUBLE & AKCENT, Eu mi-ss de pe Somes” -concurs de frumuseţe. Prezentatori: Radu Tolas şi Dan Coarda.
Duminică au avut loc: slujba religioasă, turul oraşului Ulmeni pe traseul: Centrul de Cultură şi Arta-Monumentul Eroilor-Scena din centru: Parada costumelor populare şi Fanfara condusă de d-nul Mătăsaru. Intonarea Imnului Naţional şi Imnul U.E- d-na Cristina Bode. Recital-Corul din Ulmeni, Program artistic susţinut de elevii Liceului Tehnologic” Dr. Florian Ulmeanu” din Ulmeni, coordonaţi de d-na învăţ. Covaci Lăcrimioara şi d-na prof. Luca Raluca. Program artistic susţinut de elevii de la Şcoala Primară nr.1 Ţicău, coordonaţi de d-na învăţ. Dan Rodica şi d-na învăţ. Sav Lucia. Program artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Chelinta: Corul „Muguri de credinţa”, coordonaţi de d-na profesor Covaci Maria. Program artistic susţinut de elevii clasei a III-a, de la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti”, coordonaţi de d-nul inv. Sas Dacian. ”Claca la o gazdă bună!” Program artistic susţinut de copiii din Somes-Uileac, coordonaţi de d-nul inv. Tohatan Ioan, d-na Valeria Oros şi d-na inv. Mariana Ilut. Ansamblurile de dansuri din Arduzel, coordonate de d-na educ. Moni Csilla, d-soara Matei Anita şi d-na director, inv. Nagy Ana Maria. Ansamblul „Feconda” din Tohat, :”ROATA” -dansul vechi de 100 de ani.
Recitaluri oferite de Mugur Vasile, Angela Vălean, Cristian Pomohaci Andrea Botiş, apoi „Nunţi de aur”, aniversarea a 50 de ani de casnicie-masa festivă.
Ansamblul folcloric „Mugurii codrului” din Băiţa de sub Codru, coordonaţi de d-nul Domuta Sever, ansamblul de dansuri „Muncelul” din Gârdani, coordonaţi de d-nul Adrian Săbău, Ansamblul folcloric „Plaiuri Someşene” din Farcaşa, coordonaţi de d-na Amalia Chiorean, Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Codrenii” din Ulmeni, coordonaţi de d-na Amalia Chiorean. Spectacol Folcloric „De dor şi de bucurie” susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi invitaţii. Recital Warm-up DJ,spectacol de artificii.
Sărbătoarea oraşului îşi propune o revenire la tradiţii şi o redescoperire a valorilor culturale au fost un bun prilej de relaxare şi o oază de veselie prezentate de Octavian Butuza.
De la Baia Mare a venit Grupul ”Orizont 77”, grupul Folk, Ghiță Dan și Vali Moldovan, doi oameni minunați care împreună cu Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu colindau țara, ne cântau și ne încântau,ca și aici la Ulmeni.
Oamenii localității și-au întâmpinat oaspeții la sărbătoare în costume populare românești, întreprinzătorii locali şi-au expus produsele tradiţionale.
Maestrul Croata, croatul ulmenean, în fața casei sale a făcut o demonstraţie despre cum se pregătește un porc la … proțap, made…Croația, spunea domnia sa.
Scriitorii și-au continuat recitalul poetic până când zorile invadau geamurile camerelor de odihnă. Muzica din diferite zone ale ţării, străpungea cerul răsturnat într-o dungă să asculte minunății ulmenești.
Voia bună era regina … balului. Tonul recitărilor poetice l-a dat, ca de obicei, inegalabilul Ioan Vintilă Fintiș – ploieșteanul, iar cel al glumelor, nimeni altul decât, maestrul Vasile Morar.
Merită aici și o glumă de-a maestrului…
”Între Maria, văduvă de câțiva ani buni și Ioan cel singur, se înfiripă o poveste de dragoste, care se ”sfârșește” cu o căsătorie…, care nu durează mult timp. Între cei doi apar certuri, ei nu-i ajungea, el nu mai avea… și în cele din urmă, Ion, propune divorțul, numai că Măria nu dorea în ruptul capului așa ceva. La un moment dat, Măria îi spune lui Ion: Mă, Ioane, eu, nu divorțăsc! Văduvă m-ai luat, văduvă mă lași!”
Toate bune și frumoase, dar… Doamne, ce dureroasă este… durerea! Durerea că ne despărțim de niște oameni minunați, fiecare urmându-ne cărările spre case.
O, Doamne! Ce fain o mai fo’ la Maramu!
Felicitări Ulmeni!
Felicitări, domnule primar, Lucian Morar! Prinde-te-ar bătrânețile pe acel scaun!
Puiu Răducan, Olăneşti 24.10.2014