AcasăActualitateSocialO DATĂ LA PATRU ANI – 29 februarie, povestea unei zile rare

O DATĂ LA PATRU ANI – 29 februarie, povestea unei zile rare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua de 29 februarie apare în anii bisecți – anii în care a doua lună a anului are 29 de zile în loc de 28, iar anul totalizează 366 de zile în loc de 365 de zile. 

Ziua suplimentară se introduce o dată la patru ani din cauză că perioada de rotație a Pământului în jurul Soarelui nu este un număr întreg de zile, ci este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 46 de secunde.

Împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. În anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici “anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă de zile. Odată la patru ani, se mai adăuga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre doua echinocții. Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din 1582.

În Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutați în a mai stabili data Paștelui: echinocțiul din calendar se decalase față de cel real cu 10 zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluția. El a venit cu un nou criteriu pentru ca un an să fie bisect: dacă anul este perfect divizibil la 100 nu este an bisect decât dacă este, de asemenea, perfect divizibil la 400. Aceasta înseamnă că anul 2000 a fost bisect și 2400 va fi bisect, dar anii 1800, 1900, 2100, 2200 etc nu au fost/vor fi, deși se divid la 4 și la 100.

În cazul calendarului iulian, eroarea era de 11 minute anual, respectiv de o zi o data la 128 de ani. Nici calendarul gregorian nu este perfect, dar eroarea de suprapunere cu măsurătoarea exactă a revoluției Pământului este de numai 27 de secunde, ceea ce înseamnă că o corecție suplimentară va trebui făcută o dată la 3.236 ani…

 Curiozități

O lege străveche spune că în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V. Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbați. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie. Tradiția s-a păstrat veacuri de-a rândul,  în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoția, iar bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

Credinţele populare spun că nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, nu trebuie să divorţaţi într-un astfel de an, pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme.

Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcţia unei case, o afacere sau achiziţii scumpe.

Ca o coincidenţă interesantă, anii bisecţi pot fi recunoscuţi şi după faptul că atunci au loc Jocurile Olimpice de vară.

Biserica Ortodoxă Română în prăznuiește în această zi, printr-o hotărâre din 2002 a Sfântului Sinod, pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.

Aproape 13.000 de români (6.558 de bărbați și 6.383 de femei) își vor aniversa ziua de naștere astăzi, 29 februarie, pentru că data în care au venit pe lume figurează anul acesta în calendar. Peste 4 milioane de oameni din întreaga lume se vor afla în această situație. Statistic, șansele ca o persoană să se nască pe 29 februarie sunt de una la 1.461. În lume sunt circa 4,1 milioane de oameni născuți în 29 februarie, adică 0,05% din populația Pământului.

S-au făcut și glume pe seama lor fiind tachinați că la șapte aniversări trebuie să meargă la școală, deși au 28 de ani, sau că își serbează majoratul abia la 62 de ani.

Apoi, în ziua lor de naștere nu își pot plăti taxele și impozitele pe motiv că 29 februarie nu apare în calculator.
Născuți pe 29 februarie

1972 – Antonio Sabato jr., actor. Este fiul marelui actor Antonio Sabato Sr. A devenit cunoscut ca model de lenjerie Calvin Klein.
1952 – Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Autor a 36 de monografii, manuale și brevete.
1953 – Cristina Fernandez de Kirchner,  președintele Argentinei, din 28 octombrie 2007
1940 – Bartolomeu I, al 270-lea Patriarh ecumenic al Constantinopolului.
1936 – Marin Sorescu (foto). Peste 15 volume de versuri, laureat al Premiului Herder, dramaturg (A treia țeapă, Iona, Matca, Paracliserul), romancier (Viziunea vizuinii, Trei dinţi din faţă), publicist, traducător. NOTĂ – În unele surse, data de naștere a lui Marin Sorescu este 19 februarie.
1920 – S-a născut actrița franceză Michele Morgan. A debutat în 1938 în filmul Suflete în ceață, iar ultima apariție a fost în 1998, Bulworth, regizor, Warren Beatty. Alte filme care au făcut istorie: Marile manevre, Simfonia pastorală, Napoleon, Benjamin. A primit premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului de la Cannes, iar în 1992 Premiul Cesar, pentru întreaga carieră. În 2016 împlinește 96 de ani!

1828 – John Philip Holland, inventatorul și constructorul primului submarin modern, creatorul şi constructorul primului vas subacvatic acceptat de U.S. Navy.
1900 – Jean Negulesco, regizor român stabilit în SUA, membru de onoare a Academiei Române. Și-a început cariera de cineast la Hollywood, unde a lucrat cu Marilyn Monroe (Cum să te căsătorești cu un milionar), sau Fred Astaire (Daddy Long Lags)
1792 – Gioacchino Rossini, compozitor italian. Este cunoscut în special pentru opera Bărbierul din Sevilla.
1792 – Papa Paul al III-lea. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun între 1534-1549.

Record!
O familie din Norvegia, Henriksen a intrat în Cartea Recordurilor pentru că cei trei copii ai cuplului s-au născut pe 29 februarie, consecutiv. Heidi a venit pe lume în 1960, Olav în 1964 și Lief-Martin în 1968.

Legenda Sfântului Casian

Odată, Sfântul Casian (cu hramul la 29 februarie) s-a dus la Dumnezeu și a început să se plângă Ziditorului că oamenii nu-l cinstesc și pe dânsul, cum îi cinstesc pe ceilalți sfinți. Dumnezeu îl întrebă însă:

– Ai făcut vreo faptă bună în lumea asta? Ceilalți sfinți au făcut multe fapte bune și de aceea au câte o zi de ținere, de cinstire.

Nesfârșind  încă vorba, iată că vine acolo Sfântul Nicolae, ud leoarcă.

– Sfinte Nicolae, îl întreabă Dumnezeu, de ce ești ud?

– Uite de ce. Din pricina vântului mare, era gata-gata să se înece o corabie; cum am văzut-o, m-am aruncat în apă și am scăpat-o de primejdie, iar pe oamenii ei, de la moarte.

Atunci Dumnezeu se întoarse către Sfântul Casian și ăi zise:

– Auzi cum fac fapte bune cei care au o zi de cinstire? Fugi de-aici și la fiecare 4 ani să vii și tu o dată.

Și de-atunci, luna februarie are câte 29 de zile la fiecare patru ani o dată.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA