NU VOR STRĂINI Parlamentul ungar se pronunţă marţi asupra unui amendament la Constituţie ce ar interzice stabilirea „populaţiilor străine” în ţară. Votul vine în replică la cotele de migranţi stabilite de UE în 2015, prin care vor fi repartizaţi 160.000 de migranţi între ţările din blocul comunitar. În baza mecanismului stabilit, Ungaria ar urma să primească 1.294 migranţi, conform News.ro.
Rezultatul votului nu este sigur. Fidesz, partidul lui Orban, mai are nevoie de încă două voturi pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară amendării Constituţiei. Astfel, Orban va încerca să atragă de partea sa mai mulţi membri ai formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, aflată în opoziţie.
NU VOR STRĂINI Însă Jobbik vrea ca Guvernul să anuleze şi o altă politică, prin care străinii bogaţi şi familiile lor primesc drept de rezidenţă, în cazul în care care cumpără o obligaţiune de stat specială, în valoare de 300.000 de euro.
„Suntem dispuşi să votăm pentru amendarea Constituţiei, dar nu suntem dispuşi la soluţii parţiale. Nu putem să susţinem decât o soluţie care creează securitate reală în Ungaria”, a declarat preşedintele Jobbik, Gabor Vona, în luna octombrie.
Aproximativ 3.000 de astfel de obligaţiuni guvernamentale au fost vândute, iar 7.500 de oameni au primit permis de rezidenţă. Luna trecută, 98% dintre ungurii care s-au prezentat la urne pentru un referendum privind cotele au cerut eliminarea lor. Însă rata de participare – 40,4% – a fost prea mică pentru ca votul să fie valid.
Referendumul a reprezentat în egală măsură o înfrângere şi o victorie pentru Orban, care a făcut campanie intensă împotriva migranţilor: deşi a revendicat victoria la referendum, nu a reuşit să convingă majoritatea ţării să voteze.
El a convocat, însă, votul din Parlament tocmai pe baza votului celor 3,3 milioane de voturi care au respins cotele la consultarea populară. Jobbik a atras atenţia că în ţară vin mai mulţi oameni în baza acelei scheme decât ar fi venit în baza cotelor de migranţi impuse de UE.
Sursă info.
Sursă foto.