Pentru că nu s-au înţeles în ceea ce priveşte revendicările, creşterile salariale dar şi schimbarea Contractului colectiv de muncă, poştaşii maramureşni vor protesta la Bucureşti alături de colegii lor din întreaga ţară. Decizia a fost luată vineri, 22 aprilie, iar protestul va avea loc pe data de 7 mai.
„Prin prezenta vă informăm că ieri (n.r. 21 aprilie) nu s-a putut ajunge la un acord cu conducerea CN poşta Română, referitor la solicitarea SLPR de creştere a salariilor. Având în vedere calendarul de acţiuni decis în şedinţa Comitetului Executiv al SLPR din luna februarie 2016, vă solicităm ca în zilele imediat următoare să decideţi asupra numărului de membri de sindicat cu care filiala dumneavoastră participă la mitingul organizat la Bucureşti în data de 7 mai 2016, Piaţa Victoriei şi să discutaţi oportunitatea continuării acţiunilor de protest după acest miting”, se arată într-un comunicat remis presei de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
Potrivit declaraţiilor făcute de liderul de sindicat al SLPR, din Maramureş vor pleca la Bucureşti pentru a participa la miting aproximativ 50 de persoane.
„Pe data de 4 mai avem programată o şedinţă regională şi vom decide câţi sindicalişti din fiecare judeţ vor pleca la Bucureşti. De participat este sigur că vom participa, nu ştim însă numărul exact încă”, a declarat Marcel Giurge, vicepreşedinte SLPR.
Suma fixă pe care o cer sindicaliştii ca majorare salarială pentru anul în curs este cuprinsă între 100 şi 200 de lei, în funcţie de poziţia pe care o ocupă în cadrul companiei. Ultima majorare salarială de care au beneficiat angajaţii din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română s-a făcut în anul 2014, tot în sumă fixă, 100 de lei la fiecare angajat.
Din cauza unui vid legislativ, factorii poştali din România nu pot să beneficieze de concediul de odihnă legal. În ultimii trei ani angajaţii Poştei Române din mediul rural nu au mai putut să-şi ia concedii pentru că n-a avut cine să-i înlocuiască. Scriptic, aceştia ar putea să plece în vacanţă dar localnicii ar rămâne fără pensii, scrisori sau corespondenţă.
De asemenea, agenţii poştali din mediul rural îşi doresc schimbarea legislativă care să permită angajările temporare pentru a putea să beneficieze şi ei de concediile de edihnă la care au dreptul legal. Acest lucru se întâmplă de ani de zile şi este o problemă fără rezolvare deoarece nu există un cadru legal. Mai mult, sindicaliştii spun că atunci când prestează şi munca unui coleg pe care îl înlocuiesc să beneficieze de sporul de 35% pentru cumul de funcţii.