Politica a însemnat până acum la Bucureşti o veritabilă afacere, nimic altceva. O ţară întreagă a fost exploatată de câteva grupuri mafiote cu ramificaţii decisive în partidele politice. De aceea încrederea în democraţie, în cultura politică, în politicieni, a fost serios afectată, permiţând prin lehamitea creată o incredibilă strategie de manipulare şi spoliere. Privatizările au fost simplă monedă de schimb în avantajul unor grupuri sau persoane. Fabricile şi uzinele care mişcau ieri România şi în numele cărora puteai să fii oricând anatemizat, distrus, au ajuns, prin aceeaşi logică, bagaj biografic al celor care au reuşit o nouă exterminare în numele progresului. Aceştia, mână în mână, cu întreprinzătorii fără nicio morală, au ocupat prin alegeri puterea publică, anexându-şi noi şi noi avantaje, în lanţ. O debranşare a lor de la punctele de comandă pare imposibilă. Un simplu control al averilor de peste câteva sute de mii de euro ar rezolva problema peste noapte. O iniţiativă în acest sens ar putea fi impusă de societate, ar fi adevărata demantelare a Securităţii şi a sistemului comunist. Arhivele fostei Securităţi şi-au dovedit deja grave lacune, prezentând un interes mai mult de natură istorică. Dosarele importante fiind, cum ştie deja toată lumea, într-o altă arhivă, inaccesibilă, cu adevărat importantă. Exceptând aparatul operativ, restul dosarelor ar trebui urgent aduse la lumina zilei. Parlamentari, oameni de afaceri, politruci culturali etc. nu mai pot sta sub protecţia acestei duble identităţi care a făcut din România o ţară de tot nimicul, reeditând fără dubiu climatul din perioada comunistă.
Aşa se face că avem astăzi o media aservită, lipsită de suport material propriu, de solidaritate profesională. Televiziunile sunt pline ochi de activişti ai unor cauze paralele, conjunctural tangenţiale cu problematicile de netrecut cu vederea. Presa scrisă a dispărut sub presiunile unei economii canalizate spre divertismentul maladiv. Reacţia la subiectele actualităţii este grav deturnată de falsele subiecte, inventate clipă de clipă. România este în derivă sub comanda unui cetăţean el însuşi într-o derivă, fost parte a diversiunii împotriva intereselor cetăţeanului.
În context, privatizarea OLTCHIM este capătul de drum al unei economii încărcate de un mister care se vrea paradigmatic. Trăim o istorie cu interpuşi, cu jocuri greu de înţeles, fără miză generală. În spatele multora sunt alţii, iresponsabilitatea are deja imunitate. Nimeni nu mai poate răspunde pentru delapidări, ieşiri în decorul contractual, vina este sistemică. Vor fi invocate, sigur, criza mondială, sistemul incorect din România, exact acele legi special confecţionate pentru acoperirea acestor manevre. Sistemul salvează tot ce este neperformant, mizerabil, dar anexat intereselor. Ca la comunişti, facţiunile se pot decima şi se pot solidariza. A mai vorbi în numele poporului este semnul unui delir care poate prinde în plasă un oarecare potenţial electoral. Standardul public şi social poate veni dintr-o responsabilizare individuală, printr-o legislaţie aferentă.
Cu delirul catodic nu se mai poate face nimic. Ultimul bastion al propagandei, al minciunii, vrea să-şi arate puterea, ajutat fiind de toţi cei afiliaţi afacerii totalitarismului. Politica se face altfel, prin cum te văd alţii. În umele poporului pot vorbi numai martirii acestei ţări! Noi, ceilalţi, putem vorbi în nume personal, în interesul unor cauze cât mai clar precizate.
Ioan Vieru