Vineri noapte a avut loc cea mai mare tragedie din Bucuresti, de la Revolutie incoace. Un incendiu izbucnit in clubul Colectiv a ucis 27 de persoane, iar alti 155 sunt raniti.
Un spectacol pirotehnic ce trebuia sa fie un show de neuitat s-a transformat intr-o tragedie fara margini.
Incendiul din clubul „Station” din 2003, in Rhode Island, SUA, identic cu cel din Colectiv
Tragedia de la clubul Colectiv nu este prima de acest gen, din nefericire. In urma cu 12 ani, pe 20 februarie 2003, o tragedie asemanatoare a avut loc in clubul „The Station” din Rhode Island. 100 de persoane au murit si peste 200 de oameni au fost raniti in urma unui spectacol pirothenic pus in scena de trupei Great White.
In deschiderea concertului, managerul trupei, Daniel Biechele, a aranjat spectacolul pirothenic, asa cum le promisese fanilor veniti la concert. Insa, in doar cateva secunde artificiile aprinse au ajuns sus, la materialul spumos folosit pentru izolatia fonica a clubului si in spatele scenei. Flacarile s-au extins rapid, iar clubul s-a umplut de fum in cateva zeci de secunde. Multi dintrei care au incercat sa scape au murit inainte sa apuce sa iasa din club, dupa ce s-au calcat in picioare sa se salveze. Aproape 500 de persoane, aflate la concert, s-au imbulzit catre iesiri, dar totul s-a transformat in haos.
Liderul formatiei Great White, Jack Russell, a fost printre cei raniti, iar multi dintre prietenii lui aflati la eveniment au murit in acel tragic incendiu. „Acea tragedie ne-a schimbat vietile complet. Am pierdut prea multi prieteni in acea seara, iar de atunci toate rugaciunile mele s-au indreptat catre toate victimele si familiile lor. “ a spus acesta, dupa un deceniu de la tragedie.
La cateva luni dupa incendiu, avocatii patronilor clubului au declarat ca formatia nu avea permisiunea sa foloseasca artificiile intr-un spatiu inchis. Insa, membrii formatiei sustin ca aveau permisiunea.
Incendiul din clubul “The Station” este considerat al patrulea cel mai grav astfel de incident din istoria SUA. Tragedia s-a produs aproape la fel ca cea din clubul Colectiv, de vineri noapte din Capitala.
Din nefericire, tragedia din clubul Colectiv din Bucuresti este doar una dintr-un sir lung de astfel de evenimente nefericite.
30 de astfel de incendii grave in club, pornite de la artificii sau esecuri pirotehnice au avut loc in istorie, in cluburi de noapte, in intreaga lume. Tot in 2015, in Taiwan, 496 de persoane au fost ranite intr-un club de noapte si doua persoane au murit. In 2013, in Brazilia, a avut loc al treilea cel mai catastrofal incendiu intr-un club de noapte din istorie. Tragedia a avut loc in Santa Maria, Rio Grande de Sol.
Cele mai grave incendii din cluburi de noapte
– Cel mai grav incendiu din istorie petrecut intr-un club a avut loc la 28 noiembrie 1942, in clubul Cocoanut din Boston, SUA. Au murit 492 de oameni, in conditiile in care capacitatea legala a clubului era de 460 de persoane. Localul fusese decorat in asa fel incat sa semene cu un paradis tropical, cu palmieri de hartie, fasii de matase colorate si alte materiale inflamabile. Din cele 13 usi ale clubului, doar cea principala si alte doua usi mici de acces erau deschise. Incendiul a pornit de la folosirea neglijenta a unui bat de chibrit, conform Agerpres.
– Al doilea cel mai grav incendiu din lume petrecut intr-un club a avut loc in subsolul cladirii Dongbu din orasul Luoyang, provincia chineza Henan. Catastrofa, care a avut loc in ziua de 25 decembrie 2000, a ucis 309 persoane, inclusiv muncitori care lucrau la etajele superioare ale imobilului.
– Un numar de 242 de morti este bilantul incendiului petrecut, la 27 ianuarie 2013, in clubul de noapte Kiss din Santa Maria, Brazilia. Alti 630 au fost raniti. Este considerata a doua cea mai mare catastrofa produsa de flacari din istoria Braziliei, intrecuta doar de incendiul de la Marele Circ American din 17 decembrie 1961, orasul Niteroi, care a ucis 503 oameni.
– In acest top de trista amintire, locul patru in functie de numarul victimelor este ocupat de focul de la clubul Rhytm din Mississippi. In noaptea de 23 aprilie 1940, 209 de oameni si-au pierdut viata si alte sute au fost ranite.
– Cel mai grav incediu petrecut la un club din istoria Argentinei s-a inregistrat la localul numit Republica Cromanon, la 30 decembrie 2004. Au murit 194 de oameni. Flacarile au pornit de la efectele pirotehnice folosite pe scena de trupa Callejeros. In public se aflau 3 000 de persoane.
– Incendiul de la Beverly Hills Supper Club, Kentucky, din seara zilei de 28 mai 1977, a luat viata a 165 de oameni si a ranit peste 200.
– Cel mai grav incendiu din istoria Filipinelor s-a produs la discoteca Ozone, orasul Quezon, la 18 martie 1996. Iesirea din club a fost blocata, din exterior, de responsabilii cu securitatea localului, care au crezut ca inauntru avea loc o revolta.
– Cel mai mare incendiu din Rusia, petrecut dupa caderea URSS, a fost cel din noaptea de 5 decembrie 2009, la clubul de noapte Khromaya Loshad din orasul Perm. Au decedat 156 de persoane, in jur de 160 fiind grav ranite. Desi ipoteza initiala a fost cea a unui atac terorist, ancheta a scos la iveala folosirea iresponsabila a efectelor pirotehnice ca fiind cauza tragediei.
Protv.ro