Măștile și mănușile de unică folosință au devenit o nouă formă de poluare, asta în timp ce COVID-19 are o serie de efecte neașteptate asupra mediului, reducând reciclarea și sporind utilizarea plasticului în întreaga lume.
Guvernele trebuie să acționeze acum pentru a asigura o redresare ecologică care să stimuleze sustenabilitatea. În același timp, ecologiștii din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra locului în care ajung toate aceste produse de unică folosință.
Măștile de unică folosință, mănușile, sticle de dezinfectant pentru mâini și alte deșeuri de coronavirus sunt deja găsite pe fundul mării și spălate pe plajele noastre. Împreună cu fotografii și videoclipuri care oferă dovezi tulburătoare ale acestei noi forme de poluare, organizația caritabilă franceză Opération Mer Propre se numără printre cei care îndeamnă la acțiune. „Există riscul de a fi mai multe măști decât meduze”, a declarat Laurent Lombard din organizație, într-o postare pe Facebook.
Un studiu estimează că numai în Marea Britanie, dacă fiecare persoană ar folosi o mască de unică folosință pe zi timp de un an, ar crea 66.000 de tone suplimentare de deșeuri contaminate și 57.000 de tone de ambalaje din plastic.
Liderii mondiali și politicienii sunt conștienți de această problemă și încearcă să ia măsuri „Eforturile de combatere a poluării cu plastic ne pot ajuta să îmbunătățim sănătatea oceanelor, să combatem schimbările climatice, să sprijinim biodiversitatea și să construim mijloace de trai durabile.”
Costul COVID-19 pentru mediu
Deșeurile de plastic de unică folosință nu sunt singurul impact pe care COVID-19 îl are asupra mediului.
În ciuda unei prăbușiri temporare a emisiilor de carbon, întrucât blocările au însemnat mai puține persoane care călătoresc și o activitate industrială mai redusă, există temeri că pandemia va abate atenția guvernelor de la problemele ecologice.
Conferința ONU privind schimbările climatice COP26, care va avea loc în noiembrie 2020, a fost deja amânată.
În unele orașe din SUA, programele de reciclare au fost întrerupte, în timp ce anumite părți ale Italiei și Spaniei, afectate de viruși, impun reciclarea.
Economia de carantină a condus mai mulți oameni online, rezultând mai multe deșeuri de ambalaje din livrări.
Restricțiile la import și export, precum și scăderea disponibilității transportului de mărfuri au făcut ca tone de alimente să fie risipite, iar pe măsură ce aceste deșeuri organice se degradează s-au eliberat cantități însemnate de gaze cu efect de seră.
Oamenii trebuie să știe că durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani fapt ce face ca ele să fie niște bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme. „Le vedem peste tot. De când măștile au început să fie purtate în societate, cauza și efectul pot fi văzute pe plaje”, spune Gary Stokes, membru al organizației OceansAsia. Deși multe dintre deșeuri sunt aruncate din lipsă de interes sau atenție, el spune că este posibil ca ele să fie purtate de vânt pe plaje și în oceane după ce au fost aruncate pe jos în orașe sau în zonele locuite. Momentan, însă, doar ONG-urile au ridicat problema măștilor aruncate peste tot, și au încercat să găsească soluții.
În România, până la această data, doar asociația non-profit Geeks For Democracy a lansat inițiativa „Nu arunca măști și mănuși pe jos”, căreia i s-a alăturat deja Carrefour România.
În acest sens în fiecare magazin Carrefour se vor găsi recipiente speciale pentru colectarea acestor deșeuri și vor fi diseminate mesaje vizuale și audio despre importanța eliminării corecte a acestora.
Inițiativa Nu arunca măști și mănuși pe jos, derulată de Asociația Geeks for Democracy, anunță parteneriatul cu Carrefour România, parteneriat ce debutează în această perioadă când produse care anterior erau exclusiv de uz medical au devenit produse de larg consum, din cauza riscului epidemiologic. Carrefour sprijină inițiativa Nu arunca măști și mănuși pe jos pentru a contribui la eliminarea responsabilă a acestor deșeuri și a amplasat deja în fiecare magazin recipiente speciale dedicate acestor deșeuri periculoase. Pubelele de colectare pentru măști, mănuși și alte echipamente de protecție împotriva coronavirus, sunt poziționate la intrările/ ieșirile din magazinele Carrefour și sunt semnalizate ca atare. Ulterior, deșeurile sunt înlăturate în deplină siguranță.
Pe această cale, S.C. VITAL S.A. face un apel către utilizatorii – să nu mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă sau pe stradă, pentru că pot contamina mediul înconjurător. Orice deșeu din acesta aruncat în vasul wc îl înfundă, ceea ce creează un disconfort major. Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. Mai mult, în condiții de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea și transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului.
În cazul instalaţiei interioare de canalizare, în primul rând să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi!
Utilizarea greșită a canalizării de către cetățeni, a atras în primele 9 luni ale anului 2020, aproape 2000 de intervenții numai în municipiul Baia Mare.
Comunicat de presă SC VITAL SA