Guvernul României a înlocuit programul național de creditare Prima Casă cu Noua Casă. Noul program vine cu o serie de îmbunătățiri, printre care și creșterea plafonului maxim. Acesta este disponibil începând cu 15 august 2020, iar pentru restul anului au fost alocați 1,68 milioane lei.
„Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viata adaptat realităților actuale”, transmite Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Programul Noua Casă este împărțit în două mari categorii: credite de până la 70.000 euro cu un avans de 5% și credite de până la 140.000 euro cu un avans de 15%. Acestea din urmă sunt dedicate achiziției de locuințe mai noi de 5 ani. Consultă toate ansamblurile rezidențiale noi și anunțurile pentru apartamente de vânzare în Oradea pe site Korter.
Prin intermediul creditului Noua Casă vei putea să achiziționezi și o casă, dar și să construiești o casă de la zero. Pentru aceasta din urmă va trebui însă să deții terenul pe care urmează să construiești imobilul. În cazul unei locuințe la cheie, poți vizualiza oferta apartamente de vânzare Brașov pe site Korter.
Condiții Noua Casă: cine poate aplica la credit
Programul de creditare Noua Casă va fi pus în aplicare de 13 bănci. La programul Noua Casă pot aplica doar cetățenii români. Condițiile de aprobare sunt similare, printre cele mai importante fiind declarația pe proprie răspundere că nu deții în proprietate, singur sau împreună cu soția/soțul, o locuință cu o suprafață mai mare de 50 mp. În plus, aplicantul nu trebuie să aibă în derulare un credit ipotecar, dar nici să nu fii achiziționat în trecut o locuință prin Prima Casă.
Suma creditată este stabilită în urma unei evaluări a locuinței care urmează să facă obiectul tranzacției imobiliare. Un alt factor decisiv este dat de veniturile aplicantului. BNR a impus la începutul anului 2019 un grad de îndatorare de maxim 45% în cazul achiziționării unei locuințe.. Asta înseamnă că dacă aveți un venit lunar de 3.000 de lei, rata lunară nu poate depăși 1.350 lei.
Spre exemplu, în cazul unui apartament în valoare de 80.000 euro, cu un credit Noua Casă pe perioada maximă de 30 de ani și cu un avanse de 15%, rata lunară ar fii de aproximativ 1.700 lei. Salariul minim net de care ai nevoie pentru a fii eligibil este de 3.800 lei.
Dacă valoare locuinței este mai mare și ajunge la valoare maximă de 140.000 euro, rata lunară ajunge la aproximativ 3.000 de lei pe lună. Pentru a te încadra pentru un credit Noua Casă vei avea nevoie de un venit mai mare de 6.650 lei.
De precizat că valoarea maximă a creditului va fi 140.000 euro minus avansul de 15% (21.000 euro) sau 70.000 euro minus avansul de 5% (3.500 euro).
Un avantaj semnificativ pentru un credit Noua Casă constă în faptul că rambursarea anticipată parțială sau integrală poate fi efectuată fără a fi perceput comision.