Maramureşenii aşteaptă fapte concrete, autorităţile judeţene sunt în continuare la stadiul de discuţii. Inutile, după cum s-a văzut de atâtea ori. Ce mai contează o nouă discuţie despre salvarea arhitecturii tradiţionale în Maramureşul Istoric! Tot una e, casele tradiţionale dispar de la atâta discutat inutil. Şi nimănui nu îi pasă, decât la nivel de declaraţii.
„În data de 11 februarie, la nivelul Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş a avut loc întâlnirea Grupului de lucru judeţean, acţiune care a adus la masa dialogului instituţii din întreg judeţul: Asociaţia Zona Metropolitană, ADI – Apă şi Canal, primării din judeţ, Facultatea de Ştiinţe a Centrului Universitar Nord a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Agenţia de Protecţia Mediului, Inspectoratul Şcolar, Centrul Judeţean Infoturism, CDIMM, GAL Mara Natur, GAL Mara Gutâi, Gal Maramureş Vest, Prefectura Maramureş.
Obiectivul principal al întâlnirii a fost dezbaterea portofoliului de proiecte propuse spre aprobare către ADR Nord-Vest, proiecte aparţinând Consiliului Judeţean Maramureş, unităţilor administrativ-teritoriale (UAT). S-a solicitat astfel membrilor Grupului de lucru judeţean conturarea de observaţii privind centralizatorul de proiecte pus la dispoziţie.
Necesarul de fonduri în vederea realizării proiectelor de infrastructură propuse este unul foarte mare, de aceea s-a convenit asupra importanţei prioritizării lor, ştiut fiind că proiectele de infrastructură susţin dezvoltarea economică a judeţului”, a declarat Dana Gagniuc, purtător de cuvânt al CJ Maramureş.
Un alt subiect important ridicat în special de reprezentanţii GAL-urilor a vizat modul în care se construieşte în Maramureşul Istoric şi faptul că arhitectura tradiţională pierde tot mai mult teren în favoarea arhitecturii moderne. Studiile şi concluziile arhitecţilor, realizate în zone reprezentative din judeţ, relevă cu prisosinţă acest lucru. S-a concluzionat că este necesară o iniţiativă legislativă în acest sens, prin care să se reglementeze respectarea elementelor de arhitectură tradiţională pentru ce se va construi în Maramureş.
„S-au nominalizat aici proiecte prioritare pe domenii de interes cum sunt dezvoltarea economică, protecţia mediului, turism, cultură, valorificare patrimoniului minier, educaţie, sănătate. Scopul acestor întâlniri este să conturăm împreună observaţii, să venim cu idei şi cu soluţii”, a declarat Claudia Breban – directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş.