În clădirile suburbane, care sunt situate la o distanță mare de sistemele centralizate, problema alimentării cu apă de consum este acută. Totuși, utilizarea surselor subterane prin foraje puturi, îți permite să ai alimentare autonomă de apă cu un nivel maxim și rațional de confort. Pe lângă furnizarea de apă, este imperativ ca apa să fie utilizabilă atât pentru băut, cât și pentru treburile gospodărești. Apele subterane, izolate în straturile de rocă de poluarea suprafeței, îndeplinesc standardele sanitare stabilite pentru apa menajeră. Cu o curățare suplimentară, apa care trece prin dispozitivul de filtrare, dobândește o calitate ridicată. Pentru a avea acces la surse de apă, este necesară forarea puțurilor pentru apă.
Pentru a determina metoda de forare a unei fântâni de apă pe amplasament, este necesar să se determine corect adâncimea nivelului apei subterane și rocile secțiunii geologice care urmează să fie forate. Tehnologia corect selectată pentru forarea puțurilor de apă, le permite celor de la firma profesională de foraje puțuri, să execute lucrarea rapid și să evite accidentele în timpul forării. Pentru foraje puțuri de calitate ai nevoie de o firma profesională în foraje puțuri, care vor vizita site-ul și te vor ajuta să determini tipul și metoda de forare, optime pentru site-ul tău.
Foraj de sonde
Forarea puțurilor este o metodă și un mod de distrugere a diferitelor roci, curățarea sondei și întărirea pereților, precum și amplasarea echipamentului părții de admisie a apei. În timpul procesului de foraje puțuri, se va forma o gaură cilindrică direcțională în rocă, care este necesară pentru instalarea șirului de carcasă. O astfel de fântână este o structură hidraulică cu o secțiune transversală circulară, iar adâncimea găuririi depinde de caracteristicile solului. Înainte de a echipa puțul de apă, este necesar să se stabilească la ce adâncime se află acviferele, iar metoda de găurire, care poate fi rotativă și cu melc, va depinde de aceasta.
Tipuri de foraj
Forarea de tip melc este o metodă de găurire rotativă în care roca, de jos până la vârful puțului este ridicată prin intermediul unei țevi de foraj cu o bandă de oțel sudată pe ea în formă de melc. În capul țevii este instalat un vârf de tăiere care are rolul de a slăbi solul în timpul rotației, iar roca se ridică de-a lungul melcului de jos până la capul puțului. Metoda cu șurub este utilizată la forarea puțurilor de mică adâncime în roci nisipoase și argiloase, precum și în roci de duritate medie. Costul unui astfel de foraj, este format pe metrul de rulare.
Metoda de foraj rotativ (foraj cu spălare sau suflare)
Această metodă de foraje puțuri utilizează echipamente rotative. Roca este distrusă cu un instrument special cu daltă. Ca urmare a mișcărilor de rotație translațională, echipamentul este adâncit treptat, iar solul de pe față este îndepărtat spre exterior prin soluție de lut, apă sau aer comprimat. Este folosit pentru găurirea atât a formațiunilor moi, cât și a celor dure la o adâncime destul de mare. Fântânile executate prin foraj rotativ au o durată de viață mai lungă. De asemenea, prețul este format pe metrul de rulare.