O parte din mierea comercializată de Kaufland şi de către Selgros este contrafăcută, reiese dintr-o analiză realizată de Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – Romapis.
Mai multe mostre au fost trimise la laboratorul ICDA Bucureşti iar analizat policlinică a dezvăluit că produsul care avea eticheta “miere de salcâm” prezenta adaosuri de falsificare sau nu s-a găsit urmă de floare de salcâm.
Conform Romapis, în cele două hypermarket-uri a ajuns marfă de la şase producători: Moş Costache, Apimond, Apidava, Tadasen com, Albina Carpatina, Regina Mierii. În borcanele cu miere s-au identificat glucoză industrială, modificări organoleptice, rapiţă, păducel, mană, urme de umbelifere (mărar, pătrunjel, morcovi, leuştean), tei, floarea soarelui.
Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a vorbit despre această situaţie: ”Rămâne de văzut cine îți asumă vina pentru punerea pe piață a unui astfel de produs, nu știu dacă a fost comerciantul sau apicultorul în sine. Este posibil să fie ambii vinovați la un anumit moment de o astfel de practică. Cert este că ar trebui ca noi, instituții ale statului, să veghem mai mult la ce ajunge pe masa consumatorului pentru că atunci când denumești un produs miere naturală iar ea este industrială înseamnă că păcălești consumatorul iar acesta își pierde încrederea în tine ca și producător. Deși nu toată mierea este de o astfel de calitate”, afirmat oficialul Guvernului.
Conform site-ului mierepenet.ro, mierea contrafăcută nu prezintă nicio aromă, poate
fi separată în straturi şi este limpede, fără pic de impurităţi. Mierea naturală are
o aromă specifică, oferă senzaţie fină când este înghiţită, se prelinge şi prezintă
impurităţi naturale, precum polen, microparticule de ceară şi uneori propolis.
ACTUALIZARE
Subscrisa societate comerciala APICOLA COSTACHE SRL, avand sediul in localitatea Ion Roata, judet Ialomita, avand numarul de inregistrare in Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Ialomita J21/621/2005, CUI 18259076 si ASOCIATIA PROCESATORILOR SI EXPORTATORILOR DE MIERE DE ALBINE DIN ROMANIA avand sediul in Mun. Ploiesti, str. Stefan Greceanu nr.5, bl. L1, parter, judet Prahova, identificata cu CUI 32445325, uzitand de dispozitiile art. 49 din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, intelegem sa formulam prezentul:
DREPT LA RECTIFICARE
prin care Asociatia Procesatorilor si Exportatorilor de Miere din Romania – APEMAR, reprezentata de dl. domnul Presedinte Marius Cazacu vrea sa aduca la cunostiinta publicului faptul ca, informatiile privitoare la calitatea mierii aflate pe rafturile supermarkurilor, sunt eronate si lipsite de fundament legal, solicitand a se proceda de urgenta la rectificarea acestora.
Astfel, in anul 2010, cu ajutorul Institutului de Cercetare si Dezvoltare din Apicultura, ICDA, s-a realizat o analiza amanuntita avand drept scop identificarea eventualelor probleme de fabricatie asupra produsului finit care ajungea pe rafturile magazinelor din toata tara.
In urma verificarilor facute cu ajutorul unor organisme autorizate in domeniu nu au fost identificate probleme in ceea ce priveste mecanismul de fabricatie asupra produselor apicole, acest procedeu incadrandu-se in limitele legale si respectand toate normele de fabricatie la acea vreme.
Desi rezultatele testelor efectuate au fost favorabile din toate punctele de vedere, ROMAPIS, Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, au incercat o dezinformare asupra modurilor de realizare a acestor teste si a rezultatelor obtinute in urma analizelor asupra produsului finit.
Apicola Costache SRL a apelat la serviciile unor organisme internationale autorizate si avizate in ceea ce priveste analiza produselor apicole, rezultate care nu au identificat de asemenea nicio problema in ceea ce priveste calitatea produselor finite.
Toate produsele comercializate sub sigla societatii noastre prezinta toate garantiile necesare in ceea ce priveste comercializarea in regim de siguranta a acestora oferind in acelasi timp garantia unui produs sanatos si indicat in alimentatia consumatorilor.
Informatiile furnizate si inseriate de catre cei care vor inducerea in eroare a consumatorilor, nu prezinta dovada ca aceste informatii au fost furnizate de catre organisme avizate in acest sens fiind vorba despre simple speculatii emise de persoane neavizate acum mai bine de 6 ani de zile.
Prin raportare la toate aspectele expuse prin prezenta, coroborate cu lipsa dovezilor prezentate in acest sens, la acest moment la mai bine de 6 ani de la data efectuarii testelor la care se face referire in articolele supuse analizei, apreciem si supunem atentiei dvs. netemeinicia sustinerilor efectuate in acest sens.
Astfel, odata in plus, aducem in atentia consumatorilor intentia nejustificata a celor din ROMAPIS de inducere in eroare a publicului privind rezultatele acestor teste, aceasta institutie urmand sa raspunda inclusiv penal pentru toate prejudiciile inclusiv cele de imagine suferite prin mascarea rezultatelor testelor care nu au pus niciodata in discutie vreo eventuala problema a produselor apicole supuse analizei.
Pe cale de consecinta, am avea rugamintea respectoasa ca acest drept la rectificare sa apara pe site-ul dvs. in cursul zilei de miine, pe aceeasi pagina- rubrica Social, pentru a indrepta astfel erorile aparute cu ocazia publicarii articolului din data de 26.01.2016.
Pentru a evita pe viitor eventuale neclaritati, in masura in care veti mai scrie despre acest subiect atat societatea comerciala, APICOLA COSTACHE SRL cat si ASOCIATIA PROCESATORILOR SI EXPORTATORILOR DE MIERE DE ALBINE DIN ROMANIA suntem bucurosi sa raspundem si sa lamurim personal orice chestiuni.
APICOLA COSTACHE SRL
ASOCIATIA PROCESATORILOR SI EXPORTATORILOR DE MIERE DE ALBINE DIN ROMANIA