Atât războinicii daci, cât şi gladiatorii au fost în „Noaptea Muzeelor” cei mai iubiţi dintre pământeni. Atât puştii, cât şi persoanele în toată firea au putut să atingă sau chiar să probeze replici fidele din îmbrăcămintea sau armele războinicilor.
Cei mai mici dintre băimăreni au ţinut morţiş să se dueleze cu răboinicii daci şi romani în curtea Muzeului de Istorie si Arheologie. Mai greu le-a fost cu stabilitatea când s-au îmbăcat cu armura celţilor sau gladiatorilor şi s-au înarmat cu scuturi şi săbii. Fie au fost doar de-o şchioapă sau persoane în vârstă, toţi vizitatorii au putut afla date şi informaţii interesante despre cele 11 personaje istorice prezentate în cadrul muzeului, dar au putut atinge şi chiar proba îmbrăcămintea sau armele războinicilor. Cei care au evitat partea de luptă au ales expoziţiile temporare sau permanente ale secţiilor istorie şi arheologie ale muzeului sau au vizionat filme documentare despre viaţa civilă şi militară a epocilor celtice, dacice, egiptene şi romane.
Panteon de Baia Mare
La Bastionul Macelarilor actiunile au inceput inca la ora 20.00, cand vizitatorii au putut admira un film documentar despre Baia Mare, in vreme ce romanticii au avut parte de un moment special spre miezul noptii.
Filmul documentar „Panteon de Baia Mare” este structurat în 3 părţi, cu o durată totală de de 145 de minute, dar în „Nopatea Muzeelor” a prezentat într-o variantă prescurtată de 63 de minute. La ora 22, ştafeta a fost predată romanticilor, pentru care actorul Paul Antoniu a poregătit un moment special.
Cuvant in lume la Muzeul de Etnografie si Arta Populara
Fie că a fost vorba de momente literare, senzoriale sau muzică folk, evenimentele organizate de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare a atras ca un magnet iubitorii artei şi culturii tradiţionale româneşti şi la cea de-a 9-a ediţie a „Nopţii Europene a Muzeelor”.
Fie că a fost vorba de momente literare, senzoriale sau muzică folk, evenimentele organizate de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare a atras ca un magnet iubitorii artei şi culturii tradiţionale româneşti şi la cea de-a 9-a ediţie a „Nopţii Europene a Muzeelor”. Deliciul „Nopţii Muzeelor” la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară l-a reprezentat însă, parada celor mai frumoase costume populare, o parte dintre ele adaptate si aduse in cotidian. Modelele au defilat pe scena Teatrului de Vara, situat chiar in spatele muzeului, si au incantat intreaga asistenta cu straiele de cateva sute de ani.