MULTICULTURALISM. Municipiul Baia Mare a mai făcut un pas important care dovedește încă o dată, dacă mai era cazul, că își merită participarea în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În ultima ședință extraordinară a Consiliului Local, aleșii băimăreni au lăsat deoparte doctrinele politice și și-au dat acordul ca la intrare în municipiu denumirea orașului să fie trecută în trei limbi, respectiv română, maghiară și germană. Proiectul de hotărâre care viza acest lucru a fost aprobat în unanimitate de către cei 21 de consilieri prezenți la ședință.
Multiculturalitatea se numără printre principalele atu-uri ale municipiului Baia Mare în lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„Clipe istorice și totodată firești am trăit în Consiliul Local Baia Mare, comunitatea maghiară primindu-și respectul și demnitatea care i se cuvine, putând astfel să citească în limba maternă numele orașului. În unanimitate, cu 21 de voturi exprimate consilierii locali au votat pentru ca numele orașului să fie trecut la intrarea în municipiul Baia Mare în trei limbi, română, maghiară și germană. Baia Mare a devenit un oraș cu un adevărat spirit european”, a scris consilierul local UDMR, Richard Kovacs pe o rețea de socializare.
„Baia Mare este un oraș multicultural, iar cetățenii sunt cu o viziune tot mai cosmopolită și mai europeană. În vederea candidaturii pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 toate forțele politice reprezentate în Consiliul Local au votat în unanimitate ca la intrarea în oraș pe lângă denumirea în limba română a municipiului să apară și cea în maghiară și germană. Demersul nu este unul politic ci mai degrabă unul cultural, de aceea subiectul a fost discutat mai întâi în cadrul comisiilor reunite și doar după ce s-a căzut de acord asupra tuturor aspectelor a fost introdus pe ordinea de zi și votat”, a declarat Radu Ardelean, consilier local din partea Coaliției pentru Baia Mare.
Toate forțele politice din Consiliul Local au coalizat pentru ideea acestui proiect, conșțienți fiind că acest demers este unul care dă plus valoarea candidaturii pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Fundația Baia Mare a depus zilele trecute caietul de candidatură pentru competiția finală, urmând ca la mijlocul lunii septembrie să fie desemnat câștigătorul titlului. În competiție se mai află Clujul, Timișoara și București.
„Recunoașterea și conștientizarea multiculturalismului băimărean este până la urmă un gest de normalitate și în același timp o dovadă a respectului pentru toți membrii comunitității noastre. Astfel, Baia Mare face încă un pas spre a deveni de fapt o Capitală a culturilor europene, un spațiu care respiră și vibrează valori europene precum toleranța, diversitatea și uniunea comunităților pentru a construi împreună pentru viitor”, a declarat Mihaela Pușnava/Fundația Baia Mare 2021.
Simona Vasiac