MOTIV DE MÂNDRIE „Let`s Do It, Romania!” ziua de curăţenie generală s-a desfășurat pe 15 septembrie 2018. Maramureşul s-a clasat pe locul I la nivel național, zeci de mii de participanți! Cătălin Cherecheș , primarul Municpiului Baia Mare : „trebuie să știm un lucru, niciodată mizeria nu pică din cer, mizeria pică întotdeauna din mâna noastră”.
Sâmbătă, 15 septembrie 2018, la invitaţia adresată de Pop Silvia, președinte Gărzii Ecologice Baia Mare-coordonatorul evenimentului judeţean, zeci de mii de maramureşeni au răspuns prezent apelului de ecologizare lansat în cadrul acţiunii naţionale „Let`s Do It, Romania!”
Parteneri în acţiune au fost Primăria Baia Mare, Inspectoratul Școlar, Prefectura, Consiliul Județean, Poliția, Jandarmeria, ISUMM, ATP EXODUS, Sistemul de gospodărire a apelor Maramureș, Serviciul de Ambulanță Maramureș, Direcția Silvică, Garda de Mediu , Agenția de mediu, Ocolul Silvic Baia Mare, SC Urbis Baia Mare, Sc Vital , SC Drusal, DAS Baia Mare, Direcția de sănătate publică, Coaliția pentru Baia Mare, Rotaract, Teamfor Youth Association, DJSTMM, Clubul de Turism Creasta Cocoșului, Liga Studenților Pintea Viteazu, FONTMM, Aramis, Ocolul Silvic Firiza, YMK și primăriile: Baia Mare, Ariniș, Ardusat , Seini, Baia Sprie, Băița de sub Codru, Băiuț, Bogdan Vodă, Borșa, Cavnic, Copalnic Mănăștur, Cupșeni, Dragomirești, Gârdani, Mireșu Mare, Oarța de Jos, Repedea, Săcălășeni, Sarasău, Șieu, Sighetu-Marmației, Strâmtura, Târgu Lăpuș Valea Chioarului, Vima Mică, Șomcuta Mare, Vadu Izei, Tăuții Măgherăuș, Coroieni și Ulmeni.
Alături de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, la acţiune s-au înscris elevi şi copii, însoţiţi de cadre didactice, părinţi şi bunici. (90% dintre voluntari au fost elevi și cadre didactice). În Baia Mare startul acţiunii s-a dat la ora 9:00 din zona Casei Tineretului iar zonele ecologizate: Ferneziu -Lacul Bodi, Baraj Firiza- Păstrăvu-Valea Romana-Borcut-Coada Lacului, Valea Borcutului, Italsofa, Parcul Municipal Regina Maria și Valea Usturoiu.
În Baia Mare au fost prezenți la acțiune peste 5000 de participanți. Au participat toate liceele și școlile din oraș.
„Vreau să-i felicit pe maramureșeni, pe băimăreni în special pe cei tineri din comunitatea noastră pentru faptul că au adus Maramureșul și Baia Mare pe primul loc la acest eveniment național „Let`s Do It, Romania!” Este o bucurie să văd că noi cei din comunitatea băimăreană și maramureșeană suntem responsabili și îi responsabilizăm și pe ceilalți în raport cu mediul înconjurător, în raport cu curățenia .Pentru că au fost majoritatea elevi din liceu și școli generale din Maramureș , le mulțumesc în special lor elevilor de liceu și colegiile din Baia Mare pentru că au dat exemplu și celor mai în vârstă din comunitatea noastră, e un pas înainte.
De acum, de săptămâna viitoare vom face o întâlnire cu liceele , pentru a intra în logica balurilor bobocilor, vom discuta cu fiecare liceu, vom aronda un cartier al orașului unui liceu ca să-l aibă în grijă , în responsabilitate și să-i putem motiva și pe cei mai tineri și pe cei mai în vârstă cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul blocurilor , în zonele de agrement, în zonele de joacă sau de sport din cartiere. Astfel încât să nu ne uităm doar la ce avem în jurul orașului: pădure, zonă verde, râuri și să le curățăm ci să ne uităm și ce e și în jurul caselor noastre, să fim responsabili în raport cu ceea ce înseamnă curățenie, mediu, ecologie .
Și trebuie să știm un lucru, niciodată mizeria nu pică din cer, mizeria pică întotdeauna din mâna noastră și atunci va trebui să ne educăm noi între noi și să înțelegem că nu doar mediul sau sănătatea este afectată de mizeria pe care o producem și o aruncăm în locuri nepotrivite și ne este afectată într-un fel viața de zi cu zi, calitatea vieții și lucrul acesta ține în primul rând de educație.
Așadar mă bucur că Baia Mare este un oraș educat, evoluat și care dă tonul României. Au fost peste 5000 de participanți în Baia Mare , au fost peste 23000 în Maramureș , așadar așa cum am spus în această zonă de nord a României este povestea cu acul sau cuiul de care se atârnă harta și aici este într-un fel vârful , stâlpul și forța României”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare.
„Mulțumesc celor care au fost alături de noi într-o zi cu o semnificație aparte. Suntem de 8 ani alături de cel mai mare eveniment civic, Let`s Do It! Ieri, 15 septembrie 2018, zeci de mii de maramureșeni au răspuns prezent invitației pe care am lansat-o privind participarea la acțiunea de ecologizare. S-au implicat autorități județene, locale, ONG-uri, instituții, servicii, unități școlare și voluntari. Suntem pe primul loc, vorbim de un număr impresionant de participanți. Felicit cadrele didactice care alături de elevii şi copiii dumnealor au continuat educaţia ecologică în afara sălilor de curs. S-au adunat mii de saci cu gunoaie , este o situaţie care ar trebui să atragă atenţia asupra modului în care ne arătăm dragostea faţă de natură și păstrarea unui mediu curat”, a declarat organizatorul acţiunii judeţene, Pop Silvia.
De asemenea, jandarmii maramureșeni au contribuit la curățenia generală desfășurată în județul nostru:
„Subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa şi Vişeu au participat în data de 15 septembrie la campania naţională de ecologizare, proiect de anvergură ce presupune curăţirea de deşeuri a arealelor naturale ale ţării. Sâmbătă dimineaţa jandarmi s-au deplasat în zonele stabilite de organizatori unde împreună cu ceilalţi voluntari au oferit sprijinul lor pentru a igieniza o parte din judeţul Maramureş, ca acesta să devină o zonă curată de pe urma căreia să beneficieze toţi maramureşenii.
Prin participarea la această campanie, jandarmii doresc să contribuie la protejarea naturii şi refacerea ecosistemului, demonstrând că sunt alături de comunitate nu numai pe timpul executării misiunilor, ci şi pe planul restabilirii raporturilor normale dintre mediu şi om”, au declarant reprezentanții IJJ Maramureș.