În aproximativ o lună, la cârma Maramureşului se va instala o nouă echipă dar aceasta va avea parte de o moştenire grea lăsată de actuala conducere a judeţului. În patru ani au fost duse la bun sfârşit două dintre marile proiecte, altele două fiind cu mari semne de întrebare.
“Pe stadii fizice de realizare cele două proiecte: Traseul de drum judeţean şi Spitalul sunt fizic realizate 100%, la Sistem menagement integrat al deşeurilor este 50% astăzi realizat. De asemenea, aproape 100% este şi Circuitul bisericilor. Sunt mici diferenţe între fizic realizat la unele şi economic sau financiar realizat pentru că sunt situaţii în verificare dintre cele aprobate care nu au fost încă plătite. De aceea există diferenţe dacă careva dintre dumneavoastră aveţi întrebări, de aici provin”, a explicat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş la precedenta şedinţă de Consiliu Judeţean.
În visteria Consiliului Judeţean sunt în acest moment banii din creditul aprobat de consilierii judeţeni, bani care ar putea fi utilizaţi pentru aeroport, spune Ciceu dar care au fost împrumutaţi pentru cotele de cofinanţare la cu totul alte proiecte.
“Dar vreau să vă spun un singur lucru: mai avem din credit aproximativ 95 de milioane de lei. Nu ştiu care va fi suma care trebuie utilizată pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor şi vom şti acest lucru exact după ce vom avea contractul de finanaţare OIM ceea ce înseamna fazarea actualului proiect. Cert este un singur lucru: acest proiect nu mai poate da înapoi, trebuie să se finalizeze. Este fizic realizat peste 50% . Judeţul Maramureş are nevoie de el după cum are nevoie de aeroport, investiţie care se realizează. Rămâne ca şi Consiliul viitor să analizeze oportunitatea, în măsura în care ca şi ultimă soluţie nu vor fi surse de finanţare altele decât bugetul local pentru finalizarea investiţiei de la Aeroport, să aibă de unde şi dacă va avea voinţă este de unde”, a mai spus preşedintele.
Zamfir Ciceu spune că banii pe care îi datorează în acest moment judeţul nu vor afecta în niciun fel maramureşenii, singurii care vor avea de „tras” fiind consilerii judeţeni care se vor instala în Palatul Administrativ din iunie încolo.
”Să nu înţeleagă nimeni că vreun cetăţean al judeţului Maramureş dacă se va apela la credit va plăti cu un leu în plus sau în minus. Este o falsă idee care se transmite public. Va fi grija autoriăţii să ştie să distribuie în interiorul aceluiaş buget şi în interiorul aceloraşi taxe pe care le plătesc cetăţenii, modul de utilizare a bugetului. Vor fi nişte condiţionalităţi doar care trebuiesc respectate, adică plata ratei creditului şi a dobânzii aferente. Am mai spus-o şi o mai spun: în nicio ţară civilizată din lume nu poate exista investiţie şi dezvoltare fără credit. Nu există, nu se poate. Acestea sunt principiile de funcţionare ale economiei mondiale nu ale judeţului Maramureş. Ne place când vedem la alţii că au dezvoltare economică, ne place când vedem la alţii că au infrastructură dar nu ne mai place când apelăm la aceleaşi instrumente pentru a le obţine. Deci nu este nimic spectaculos, nu este nimic dezastruos, doar că autoritatea va fi obligată să respecte nişte condiţionalităţi fără a obliga cetăţeanul decât într-un mod pozitiv pentru că va putea apela la o infrastructură modernizată”, a explicat Ciceu.
Asistăm la un „deja vu” pentru că şi la plecarea lui Mircea Man din Consiliul Judeţean, în urmă cu patru ani, în visteria forului judeţean erau bani, dar asta nu l-a împiedicat pe Ciceu să arate cu degetul ani de zile spre fosta conducere.
Ana Pop