MOST WANTED Un număr de 160 de români se află pe lista Most Wanted a Interpolului, ei fiind căutaţi pentru că au comis infracţiuni grave, mulţi dintre aceştia primind între timp pedepse mari cu închisoarea.
MOST WANTED Legislaţia permisivă sau lentoarea justiţiei au făcut ca sute de români să scape, de-a lungul timpului, printre degetele autorităţilor.
Pe lângă infractorii de negăsit din listele negre ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene din întreaga ţară, alţi 160 de conaţionali sunt căutaţi în toată lumea de Interpol. Printre aceşti infractori periculoşi găsim români căutaţi pentru trafic de persoane, trafic de droguri, spălare de bani, viol sau chiar crimă.
Printre cele mai sonore nume de români căutaţi de interpol se numără cel al lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cel al lui Marko Attila, pe numele căruia DNA a emis un mandat de arestare într-un dosar penal în care statul român a fost păgubit cu peste 84,5 milioane de euro sau cel al afaceristului craiovean Genică Boerică, ce are de executat 10 ani şi trei luni de închisoare.
Codruţ Marta a fost dat în urmărire internaţională încă din anul 2012. Acesta, împeună cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Dan Secăreanu, soţii Radu şi Diana Nemeş, precum şi mai mulţi administratori de firme sunt cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală de 15 milioane de euro.
În primăvara acestui an, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 s-a judecat o solicitare prin care se cerea ca fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, să fie declarat mort. Solicitarea a fost depusă de Raluca Merfu, fost soţie a lui Marta. Cererea femeii a fost respinsă de judecătorii bucureşteni, iar în continuare Codruţ Marta este unul dintre cei mai căutaţi infractori români.
Fostul deputat Marko Attila este căutat de Interpol după ce pe numele său Curtea Supremă a emis un mandat de arestare pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
continuarea aici