Marţi, 27 august 2013, la ora 15.30, Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analiza evenimentului de calitate a apei înregistrat pe râul Lăpuş. Măsura a fost luată în urma sesizării, de către un membru al Asociatiei pescarilor sportivi “Vidra” Baia Mare, a faptului că pe râul Lăpuş se înregistrează un fenomen de mortalitate piscicolă.
La întrunire au participat Stelian Ivaşcu, inginer şef al S.G.A. Maramureş, Liviu Mureşan , inginer piscicolla A.N.P.A., Călin Crişan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Maramureş, lt.col Ioan Mureşan, şef centru operaţional I.S.U. Maramureş, Ioana Trifoi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş şi Cristian Bejan, din partea Asociaţiei Pescarilor Sportivi “Vidra” Baia Mare. In urma deplasării în teren şi a verificării râului Lapuş, în aval de confluenţa cu râul Săsar, membri Comisiei au constatat pe malul stâng, pe o lungime de cca 300 m, o cantitate de cca. 4-5 kg. de peşte mort, cu predilecţie puiet.
În urma analizei situaţiei, au rezultat următoarele concluzii:
Fenomenul de mortalitate piscicolă a fost generat de asfixierea mecanică a peştilor, cu predilecţie puiet, pe fondul creşterii turbidităţii apei şi scăderii conţinutului de oxigen. Creşterea turbidităţii apei a fost determinată de contextul hidrometeorologic instaurat în judeş până la data de 24.08.2013 ( secetă accentuată, debite mici pe râurile Săsar şi Lăpuş – cca.500 l/sla Postul HidrometricBaia Mare, respectiv cca.1000 l/s Postul Hidrometric Lapuşel).
Ploile din perioadă 25-26.08.2013 cu valoarea de cca 15 l/mp au condus la:
– mărirea turbidităţii apelor râurilor Săsar şi Lapus în amonte de confluenţa acestora ca urmare a antrenării aluviunilor din bazinele de recepţie;
– antrenarea nămolurilor existente în albia râurilor Săsar şi Lăpuş, rezultate ca urmare a evacuărilor din staţia de epurare, şi a activităţilor economice din anii anteriori, etc.;
– debuşarea apelor pluviale din reţelele de canalizare ale oraşului Baia Mare în râul Săsar cu antrenare de sedimente;
Pe fondul de secetă existent, o creştere a debitului pe cele două cursuri de apă la o valoare în aval de confluenţă de cca 3,5 mc/s , cu turbiditatea generată de fenomenele descrise mai sus, a fost cauza evenimentului de calitate prezentat.
Ca urmare a celor expuse mai sus, Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş a dispus monitorizarea continuă a Staţiei de epurare a SC VITAL SA de către organele de control.
Instituţia Prefectului judeţului Maramureş