În primele 6 luni ale acestui an, poliţiştii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Maramureş au depus eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea metodelor de contracarare a fenomenului infracţional pe liniile de muncă specifice, astfel încât să obţină asigurarea climatului de siguranţă civică al cetăţenilor. Acţionând cu profesionalism, operativitate, fermitate şi eficienţă pe raza de competenţă, poliţiştii au soluţionat 34 de lucrări penale privind infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, fondul cinegetic, regimul materiilor explozive, protecţia mediului şila OG23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
În urma activităţilor specifice desfăşurate au fost indisponibilizate în vederea confiscării 11 arme letale, 9 arme neletale, 478 cartuşe de diferite calibre, 31,2 kgobiecte artizanale de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, 124 bucăţi capcane, 143,5 kg carne de vânat şi 3 capse electrice cu reufori folosite pentru iniţierea materiilor explozive.
Poliţiştii au efectuat 5 percheziţii domiciliare în urma cărora au găsit şi ridicat în vederea confiscării 2 arme letale cu glonţ, o armă neletală cu aer comprimat, 225 cartuşe cu glonţ, 3 capse electrice cu reufori folosite pentru iniţierea materiilor explozive şi 31 pachete cu ţigări. Trei dintre percheziţii au fost efectuate la imobilele unui bărbat din Moisei care a fost reţinut şi ulterior arestat pentru 29 de zile pentru comiterea infracţiunilor de deţinere fără drept de arme şi muniţii letale.
Activitatea de prevenire a avut ca principal scop asigurarea climatului de siguranţă civică pe toate segmentele de activitate, prevenirea producerii unor evenimente negative, descoperirea şi combaterea faptelor ilicite la regimul armelor, materiilor explozive, substanţelor periculoase, braconajelor.
În perioada analizată au fost organizate 53 acţiuni şi s-au efectuat peste 250 controale pe liniile de muncă specifice, ocazie cu care au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 29.500 lei.
O parte din acţiunile desfăşurate au fost organizate la nivel naţional, după cum urmează: „Foc de artificii 2012-2013”, privind verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2012/2013; „Armurierul 2012”, privind verificarea persoanelor juridice care deţin şi folosesc arme şi muniţii letale şi neletale (au fost reverificate 22 persoane juridice existente pe raza de competenţă, şi s-a aplicat viza pe autorizaţiile de deţinere şi folosire a acestor arme); „Braconierul / Ogarul 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic, aflat în desfăşurare. Acţiunile în acest domeniu sunt organizate în colaborare cu specialişti din cadrul AJVPS Maramureş şi a Cluburilor de Vânătoare Private.
Pentru deţinere fără drept în captivitate a speciilor de interes cinegetic sunt cercetate şapte persoane. Acestea deţineau la domiciliu tot atâţia căpriori, nesocotind astfel prevederile legii, astfel că pe numele lor au fost întocmite dosare penale.
În ceea ce priveşte activitatea de preluare, verificare si înregistrare a cererilor persoanelor fizice şi juridice care solicita avizări sau autorizări, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Maramureş au efectuat peste 2000 operaţiuni în evidenţe pe linie de arme, au eliberat 98 permise de armă, 29 certificate de deţinător, 169 autorizaţii de procurare arme, din care 120 pentru arme letale şi 49 pentru arme neletale.
Pentru cunoaşterea şi stăpânirea situaţiei operative şi pentru contracararea fenomenului infracţional în acest domeniu de activitate poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Maramureş împreună cu reprezentanţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii pe această linie de muncă vor desfăşura în continuare acţiuni pe raza de competenţă.